El diputat irlandès del Sinn Féinn Matt Carthy ha protagonitzat avui una intervenció al Parlament irlandès lamentat el silenci de la UE davant la crisi política a Catalunya i ha denunciat el fet que cap líder europeu hagi respost sortint en defensa de la democràcia, els drets humans i la justícia. "Absolutament vergonyós", ha retret.

L'eurodiputat ha recordat que el 2017, seguint el compromís amb què es van presentar a les urnes, els partits independentistes van facilitar la celebració d’un referèndum independentista. Ha explicat l’intent de les forces policials espanyoles d’impedir la votació de l’1-O, carregant contra els votants, “amb escenes sense precedents a la història moderna de l’Oest d’Europa”, i que, malgrat tot, dos milions de catalans van votar a favor de la independència.

“La reacció de l’Estat espanyol va ser excessiva i destructiva”, ha afegit: “El Parlament català va ser dissolt i els líders polítics empresonats, engarjolats per aquest odiós crim d’organitzar una votació democràtica”.

Doble vara de mesurar

El diputat irlandès ha recordat que han estat també empresonats activistes, líders socials i músics, per haver participat en activitats polítiques pacífiques, i ha explicat que el govern espanyol també està intentant apartar els eurodiputats de Junts al Parlament Europeu.

Enfront de tot plegat, ha denunciat la “desconcertant” inacció de les institucions europees; i ha retret que si hagués ocorregut a certes parts d’Amèrica del Sud o Àsia, el clam dels líders polítics haurien estat diferent.

Carthy ha subratllat que Irlanda coneix les conseqüències de la negativa dels poders de l’Estat al dret a l’autodeterminació, i ha descrit la violència i opressió, i finalment la divisió del país, que va patir el poble irlandès fa 100 anys. Ha advertit que aquell fracàs té encara avui conseqüències i que la UE també ho ha pogut aprendre com a resultat del Brexit.

Per tot plegat, ha considerat “tràgic” que el govern espanyol no ho hagi après d’aquella experiència, i “absolutament vergonyós” que la UE hagi permès la crisi catalana i que ni un sol líder europeu hagi defensat la democràtica, els drets humans i la justícia en nom de la gent de la UE.

Precisament, el president Carles Puigdemont participarà demà en una conferència telemàtica a la ciutat de Derry per parlar sobre independència i repressió de l'Estat.