El secretari general de la Crida Nacional per la República, Antoni Morral, ha assegurat que una "desobediència civil planificada, organitzada i massiva és una opció a tenir molt en compte" per respondre les possibles condemnes als presos polítics jutjats pel Tribunal Suprem en el judici al procés.

En una entrevista amb Efe, Morral ha denunciat que la sentència del Suprem es derivarà d'un "judici polític" contra l'"exercici de sobirania que van exercir més de dos milions de persones l'1 d'octubre" de 2017 i ha afirmat que l'únic veredicte just seria l'"absolució" dels líders del 'procés' que han estat jutjats.

antoni morral crida - efe

El secretari general de la Crida Nacional per la República, Antoni Morral. | Foto: EFE

Si finalment hi ha condemnes, segons Morral, la resposta de la societat catalana "no pot ser una manifestació més", sinó que "ha de ser quelcom més". En aquest sentit, ha subratllat que "la desobediència civil és una opció molt a tenir en compte" i que haurà "de gestionar-se de forma coordinada perquè sigui efectiva".

"Es tracta de guanyar, cal mirar que totes les accions siguin el més efectives possibles", ha reflexionat el secretari general de la Crida, moviment impulsat per Jordi Sànchez, Carles Puigdemont i Quim Torra i integrat dins de l'espai polític de JxCat.

Morral, que és diputat de JxCat al Parlament, s'ha mostrat "d'acord" que hi ha d'haver una "mobilització constant i permanent", encara que els detalls s'acabaran de concretar de manera "consensuada" entre les diferents forces sobiranistes. "Caldrà buscar el consens, aquí hem de ser tots", ha assenyalat Morral, que ha explicat que "hi ha converses en aquest sentit" per preparar una "resposta unitària i de país" a què se sentin anomenats sectors "molt més enllà" de l'independentisme.

antoni morral crida - efe

"Caldrà buscar el consens, aquí hem de ser tots", ha assenyalat Morral. | Foto: EFE

Reacció de les institucions

Segons la seva opinió, en tot cas, la resposta a la sentència "ha d'estar a l'altura d'aquest judici polític" al Suprem i ha de ser "massiva, contundent, de rebuig, per clamar justícia". Més enllà de la resposta al carrer, Morral ha recalcat que la reacció de les institucions catalanes a una eventual sentència condemnatòria haurà de tenir "un suport social important", perquè altrament serà "molt vulnerable".

Per a Morral, "exigir a les institucions que facin coses que no tenen el suport social al carrer és molt arriscat perquè podem perdre també el poder autonòmic que tenim en aquests moments". Per això, ha demanat de no fer passos en fals després de la sentència, ja que abans que res cal gestionar la situació "de la millor manera, per no perdre, perquè del que es tracta és de guanyar."

Morral ha posat èmfasi que la societat civil és qui ha d'exhibir la màxima "fortalesa", ja que "aquesta és la identitat i l'ADN de la revolta catalana". "La fortalesa de la societat civil és clau, hi ha d'haver una majoria social convençuda que ha de sortir al carrer i respondre de forma contundent a una sentència condemnatòria", ha insistit.

Diada

Sobre la Diada de l'11 de setembre, Morral ha opinat que aquest any hi ha "molts més motius" per "sortir massivament" a reivindicar al carrer els plantejaments sobiranistes, en vigílies que es conegui la sentència als líders jutjats pel 'procés'.

"Aquest 11 de setembre ens hauria de convidar a tots a manifestar-nos amb contundència, clamant llibertat, justícia i autodeterminació," ha recalcat. En aquesta Diada, ha dit, "l'independentisme ha de tenir clar que, malgrat que està costant trobar estratègies compartides", cal sortir al carrer de manera "molt unitària i molt massiva".