El Consell de la República ha anunciat oficialment aquest dimecres a l'Ajuntament de Sant Pol la signatura de quatre nous convenis amb els ajuntaments de Sant Pol de Mar, Arbúcies, Amer i Sant Feliu de Pallerols. A més també ha explicat els resultats de la prova pilot iniciada aquest estiu a Torres de Segre (Segrià) — on ja es va implantar la IDR com a possibilitat d'accedir a la piscina municipal (s'hi van registrar una vintena de veïns). El Consell segueix desplegant la xarxa de Consum Institucional així com l'ús de la Identitat Digital Republicana en l'administració pública amb aquests quatre nous ajuntaments, a banda, ha fet una crida a tots els ajuntaments que gaudeixin de majories independentistes a sumar-se a l'acord sobre el consum institucional i per fer servir la Identitat Digital Republicana com a mètode d'identificació ciutadà. 

Desconnexió des del territori

El responsable d'Acció Econòmica del Consell, Guillem Fuster, ha explicat que la signatura d'aquests convenis amb els ajuntaments permet construir el procés de desconnexió del territori. En aquest sentit, ha destacat la importància de la transversalitat en aquests municipis amb presència de diferents partits independentistes al govern i oposició que hi han donat suport: ERC, Junts, CUP, Independents, Demòcrates, i ha conclòs que "des de baix, en l'àmbit polític sí que ens podem entendre". 

Paral·lelament, Fuster ha presentat la web ConsumInstitucional.cat, on es pot consultar tota la informació bàsica sobre el que implica que un ajuntament signi aquest conveni amb el Consell, així com dades sobre el projecte. En aquest portal també es poden revisar els governs municipals que ja s'hi han adherit. Així doncs, Fuster també ha anunciat que pròximament el Consell publicarà una guia d'orientació enfocada, sobretot, als responsables polítics de la contractació pública dels ajuntaments. Segons el responsable d'Acció Econòmica ha conclòs que s'ha fet "el tret de sortida perquè ajuntaments d'arreu del país s'hi sumin" i ha fet una crida a aquells governs municipals amb majories independentistes a explorar el camí per a fer República junts des del territori". 

Full de ruta del Consell 

El funcionament de la Identitat Digital Republicana (IDR) l'ha explicat també en roda de premsa la responsable d'Acció Política a l'interior del Consell, Aurora Madaula, que ha destacat que "és un exercici de gimnàstica de desconnexió i serveix per donar a conèixer a la ciutadania aquest mecanisme d'identificació paral·lel". Madaula també ha fet especial referència que aquest és un tret de sortida del projecte de col·laboració entre els Ajuntaments i el Consell de la República en el marc de consum institucional i que forma part del pla de govern del Consell i de la implementació del seu full de ruta, el #PreparemNos.

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde d'Arbúcies, Jaume Salmeron, ha indicat que la firma d'aquest convenir permetrà començar a materialitzar la desconnexió econòmica des dels ajuntaments. Des del territori independentista, es tracta d'un exercici de coherència "entre allò que diem i allò que fem: des dels ajuntaments no podem alimentar les empreses de l'IBEX35". Salmeron també ha posat èmfasi a dir que s'aposta "per l'economia amb valors i que enriqueix el país, la que és sostenible socialment, culturalment i ambiental així com amb respecte per la llengua catalana".

En el seu torn, l'alcaldessa d'Amer, Maria Rosa Vila, ha celebrat que aquest conveni "és una forma de reconeixement mutu dels Ajuntaments amb el Consell". Ha definit l'acord com un "marc de col·laboració de tu a tu, ni per sobre ni per sota". Finalment, l'alcalde de Sant Pol de Mar ha detallat que els ciutadans que ho desitgin podran utilitzar la IDR per fer propostes al pressupost participatiu municipal, per formular preguntes als Plens municipals, fer reserves d'espais municipals, participar en actes culturals i esportius organitzats per l'Ajuntament i per ser consultats sobre alguna qüestió d'àmbit municipal.