Diverses institucions han mostrat el seu suport a la llibertat d’expressió després de les actuacions de la Guàrdia Civil durant aquesta setmana confiscant urnes, paperetes i enviant advertiments judicials a diaris catalans.

Entre les entitats que han mostrat el seu desacord amb el tarannà del Govern espanyol hi ha la Plataforma per la Llengua, ONG catalana que treballa per promoure el català com a eina de cohesió, qui a través d’un comunicat ha transmès el seu rebuig a les actuacions de la Guàrdia Civil a Catalunya, mostrant “total solidaritat i suport” als mitjans i impremtes afectades per les visites policials “coercitives”.

Així mateix, l’ONG catalana ha subratllat que “és intolerable que en un estat de dret, democràtic i on figura que existeix la llibertat d’expressió i de premsa”, s’hi estiguin vivint  “visites més pròpies del temps de la inquisició”.

Per altra banda, Catalunya en Comú també ha denunciat les accions del Govern espanyol, mostrant el seu “rebuig i condemna a la coacció, l’amenaça i la retallada de drets i llibertats”. Tot seguit, en la nota enviada als mitjans, els comuns denuncien també aquests fets com a “gravíssims i que estan posant en qüestió el sistema de drets i llibertats de tota democràcia digna del seu nom”.

Per últim, Amnistia Internacional ha mostrat també el seu suport a la llibertat d'expressió vinculada amb el referèndum, després que un jutge de Madrid intentés prohibir l'acte 'A Madrid per la llibertat d'expressió, la democràcia i el dret a decidir'.