Creix la pressió sobre Junts per Catalunya per aconseguir que se sumi a la taula de diàleg, després d'un cap de setmana on els de Laura Borràs i Jordi Turull han decidit enterrar-la per fixar un nou embat el mes d'octubre. El partit ja ha anunciat que no serà present a la reunió programada a finals de juliol, i aquest dilluns múltiples partits els han instat a sumar-se. Des del PSC, la portaveu Èlia Tortolero ha recriminat que no vulguin participar-hi, i ha avisat que seria un error si no ho fan: "Tenim punts que ens uneixen, i, per tant, hem de seure i trobar-los", ha afegit la portaveu, que els ha convidat a "reflexionar".

"Ningú pot quedar-se al marge del diàleg a Catalunya perquè estic segura que, entre moltes altres coses, tenim punts que ens uneixen. Hem de seure i trobar aquests punts en ens uneixen i poder dialogar", i ha considerat que en la taula de diàleg hi ha de ser "tothom" perquè si no el diàleg "neix coix si falta un dels partits de Catalunya". Aquesta ha estat la petició del PSC aquest dilluns, però la setmana passada mateixa va ser el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui els va instar a participar en la taula.

 

Els comuns no s'han sumat a la petició que Junts participi a la taula, però si que han demanat que sigui respectada. En roda de premsa Jéssica Albiach ha esperat que comenci a donar fruits en la reunió de finals de juliol: "Escoltar Junts intentant boicotejar la taula de diàleg no és res nou. Ja entenem que no vulguin participar a la taula i ho respectem, però demanem que no intentin boicotejar-la". Més enllà de la crítica a Junts, Albiach també ha demanat a PSOE i ERC que aprofitin la reunió per avançar en la "desjudicialització del conflicte", i ha instat els republicans a fer-se seva la reforma del delicte de sedició per avançar en aquest objectiu.

Durant el congrés de Junts, la taula de diàleg va protagonitzar part important de la intervenció del secretari general, Jordi Turull. Va comparar la taula amb un grup de WhatsApp i va avisar que no pensen fer de "socorristes" de Pedro Sánchez. Més enllà de les paraules del secretari general, en la ponència política Junts aposta per activar la declaració d'independència, sense data. Ara bé, fixa l'octubre d'aquest any com a "punt d'inflexió" per "culminar la independència".