Lluís Montabes va crear la pàgina web marianorajoy.cat per fer publicitat de l’1-O arran del tancament del web oficial.

La pàgina va convertir-se ràpidament en un èxit -va arribar a les 600.000 visites- i, després d’això, va rebre una carta de la Guàrdia Civil citant-lo a declarar per un “presumpte delicte de desobediència”.

Aquest dilluns, Montabes ha estat un de la desena de creadors de webs per l’1-O citats a la Comissaria Provincial de Barcelona, al barri de Sant Martí de Provençals. El jove hi ha acudit acompanyat d’un advocat proporcionat per Drets.cat.

En declaracions a El Nacional, Montabes, estudiant d’enginyeria informàtica de 19 anys, ha assegurat que es tracta d'“un atac contra la llibertat d’expressió”. Així, ha assegurat que es troba “sorprès” per com s’han desenvolupat els fets, però alhora “molt tranquil” per la situació.

Montabes explica que s’ha negat a respondre cap pregunta -assegura que eren “genèriques”, no sobre la creació del web - i que s’ha limitat a signar els fulls on afirmava el coneixement dels seus drets.

El jove diu que podria rebre una citació judicial, tot i que seria “estrany” perquè considera que no ha comès cap crim. “Crims com aquest els poden fer càrrecs públics, no un civil com jo”, assegura.

Montabes ha arribat a la comissaria acompanyat de familiars i amics, i allà s’ha trobat amb el suport de ciutadans anònims, membres del Partit Pirata i d’altres organitzacions que simpatitzen amb el referèndum.

Davant de la comissaria també han fet declaracions altres creadors de pàgines webs per l'1-O acusats de "desobediència". Entre aquests, Oriol Ferrández, que s'ha justificat dient que "sóc informàtic, és el meu dia a dia" i "no m'esperava tanta repercussió", o Carles Tubio, que es mostra sorprès de ser citat a declarar perquè "simplement he fet clic en un botó, un botó on pot fer clic qualsevol persona".