Lluís Montabes Garcia va crear el web irònic marianorajoy.cat per publicitar el referèndum després del tancament de la pàgina oficial. El web va moure’s ràpidament per la xarxa, fins arribar a les 600.000 visites.

El que no s’esperava aquest estudiant d’Enginyeria informàtica de Barcelona és ser cridat per la Justícia per aquest motiu.

Res més lluny de la realitat. Segons ha explicat el mateix Montabes a El Nacional, ha estat citat per la Policia Nacional aquest dilluns a les 11 hores per un “presumpte delicte de desobediència”. Haurà d’acudir a la Comissaria Provincial de Barcelona, situada al barri de Sant Martí de Provençals, i ho farà acompanyat d’un advocat que li ha proporcionat Drets.cat. Es reunirà amb aquest per primer cop demà abans de la citació.

“Em trobo impressionat”

Montabes explica que la Policia Nacional va haver de recórrer dos habitatges fins a fer-li arribar a la carta. Segons assegura, els agents van acudir primer a casa del seu pare -on ell no hi resideix- per fer-li lliurament de la carta, sense èxit. Després van anar a casa de la mare -on sí que viu Montabes- però ell no s’hi trobava en aquell moment. Aquest dilluns, doncs, es trobarà per primer cop amb els agents.

El jove confessa trobar-se “impressionat” pels fets, després d’haver-ho creat com a “projecte d’humor”. Reconeix: “Vaig temptar la sort”, però “no hagués pensat mai que això explotaria tant”.

Montabes assegura que no ha estat mai citat a declarar per res, i això “intimida”, però el que sobretot no entén és com crear un web humorístic “pot comportar repercussions jurídiques i fins i tot penals”. "És un conflicte que no pot arribar a tant", conclou.