Un cas de covid ha obligat a suspendre tota l'agenda pública del Govern d'Andorra. La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha donat positiu, tot i que es troba asimptomàtica, i això ha comportat que els membres del Govern hagin de romandre en vigilància passiva fins al pròxim dijous. 

Les autoritats sanitàries andorranes estan efectuant ara el seguiment epidemiològic i el traçat dels contactes, encara que tots els ministres tenen la pauta completa de vacunació.

La suspensió de l'agenda, a l'espera de conèixer si hi ha algun altre contagiat, ha provocat que el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, no pugui participar en l'acte de cloenda de la Trobada Empresarial del Pirineu, que se celebra a la Seu d'Urgell. Tampoc es desplaçarà a Glasgow per participar en la cimera climàtica del COP26, al contrari del que tenia previst.

andorra

Andorra 2

Aquest dijous s'havien detectat onze nous positius a Andorra. Pel que fa a les escoles, ha baixat el nombre d'aules sota vigilància activa, que a hores d'ara són 14 de manera parcial, 2 menys que dijous, i 6 de manera total. També hi ha 7 aules més sota vigilància passiva. 

El nombre de casos totals des de l'inici de la pandèmia a Andorra és de 15.516 mentre que les recuperacions s'eleven a 15.242. Continua havent-hi una persona ingressada a la Unitat de Cures Intensives, amb ventilació mecànica, i les defuncions es mantenen en 130.

Pel que fa a la campanya de vacunació, s’han administrat 108.321 vacunes –54.756 primeres dosis, 53.268 segones i 297 terceres.

Contactes amb Catalunya

 

Catalunya i Andorra van celebrar una reunió al mes de febrer per intercanviar estratègies contra la covid. Va ser la primera trobada de coordinació del grup de treball que el llavors vicepresident en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, i Xavier Espot van convenir a formalitzar a principis de gener.

La finalitat d'aquesta taula de treball va ser "oficialitzar els múltiples intercanvis entre ambdues institucions, en especial els darrers mesos, amb relació a les mesures preses per contenir la difusió de la pandèmia de la Covid-19", segons va destacar la Generalitat en un comunicat.

Els contactes també van funcionar quan el 2020 Andorra va quedar assimilada a la comarca de l'Alt Urgell, en els paràmetres de restricció de la mobilitat que s'aplicaven aleshores, amb la qual cosa es va aconseguir disminuir les distorsions als ciutadans. Llavors es va decretar que la mobilitat dins de Catalunya seria d'àmbit comarcal, i per tant es podria circular entre Andorra i l'Alt Urgell, perquè formaven una mateixa unitat.