El rei Felip VI participarà aquest divendres de forma telemàtica en la sessió inaugural del V Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània (UpM) que se celebrarà en format virtual per la pandèmia, encara que els amfitrions de la cita sí que seran a Barcelona, ​​on té la seu el secretariat de la UpM, segons ha informat la Casa de Rei.

El monarca espanyol no podrà assistir a la trobada a causa de la Covid. Està en quarantena preventiva fins al pròxim 3 de desembre, després que dilluns va saber que una persona amb la qual havia mantingut contacte pròxim el dia anterior havia donat positiu.

Dilluns la Zarzuela va anunciar que el Rei suspenia l'agenda, que incloïa un viatge a Sevilla dimecres per inaugurar la Tourism Summit Innovation al costat de la Reina, que finalment hi va anar en solitari.

La pandèmia de Covid-19 ha entelat el V Fòrum Regional de la UpM, que el govern espanyol va planejar inicialment com un acte presencial per commemorar els 25 anys del denominat procés de Barcelona sobre cooperació mediterrània, i rellançar l'associació de la UE amb els seus veïns de sud.

Les restriccions sanitàries han portat a celebrar la reunió de forma telemàtica i només estaran a Barcelona la ministra d'Afers Estrangers, UE i Cooperació, Arancha González Laya; l'alt representant de Política Exterior de la UE, Josep Borrell; el ministre d'Exteriors de Jordània, Aiman ​​Safadi, el país que exerceix al costat de la UE la copresidència de torn de la UpM, i el secretari general d'aquesta aliança, Nasser Kamel.

La resta dels participants, representants dels països de la UE i 15 països de sud i l'est de la Mediterrània, intervindran per videoconferència.

La reunió està precedida, aquest dijous, per una reunió de la UE-Veïnatge sud, en la qual participen González Laya, Borrell i el comissari d'Ampliació europeu, Olivér Várhelyi. Tindrà com a teló de fons la qüestió migratòria, les tensions a la Mediterrània Oriental o la inestabilitat en certes àrees, com el Sàhara Occidental.