El politòleg Ramón Cotarelo ha assegurat, en un article al seu blog, que la desobediència és el camí per arribar a la independència de Catalunya, tal com ho ha fet el president Quim Torra. Concretament, Cotarelo diu que "sí, es pot. I Torra ho ha fet: desobeir". En el mateix text, Cotarelo afirma, de cara a les eleccions espanyoles del 28 d'abril, que l'independentisme ha d'anar al Congrés per crear una minoria de bloqueig que no permeti formar un govern plàcidament.

"Per descomptat, cal anar a bloquejar a Madrid, però sabent que aquest bloqueig només pot ser real i efectiu a Catalunya, on el moviment independentista continuarà aprofitant els intersticis que s'obren en el poder institucional de l'Estat. Efectivament, l'acció del Govern cerca la confrontació amb l'Estat. Torra no ho ha ocultat mai quan ha afirmat que lluitaria contra un Estat injust. Un MHP de la Generalitat lluitant contra un Estat injust és un tros d'interstici. I que l'esmentat president anunciï la desobediència converteix l'interstici en una esquerda que amenaça de trencar la roca", afegeix Cotarelo.

És per això que Cotarelo proposa la desobediència clara i directa com a eina més útil per arribar a la independència, ja que si es fa de forma poc clara, com Torra amb la pancarta a Palau, pot tenir una conseqüència, com una querella de la fiscalia que pot desembocar en la inhabilitació del president.​