El politòleg Ramón Cotarelo ha manifestat en una xerrada sobre el Consell per la República celebrat a Celrà (Gironès) que la República existeix perquè la va proclamar el Parlament i no ha estat revocada pel legislatiu, però que a Catalunya regna un Estat d'excepció des de l'aplicació del 155 que frena el seu desplegament.

Cotarelo ha recordat la distinció que fa el filòsof alemany Ferdinand Lassalle al llibret Què és una Constitució?, per indicar que Catalunya té una Constitució real (consensos polítics interns), però li manca la formal (l'escrita). Al seu entendre, a Espanya és el cas contrari, té una Constitució formal, però mai ha arribat a la real de forma estable.

Cotarelo ha considerat que la pressió de l'Estat impedeix desplegar la República només des de l'interior, i que, en prevenció també que es tornés a aplicar el 155 -"que és un Estat d'excepció"-, defensa consolidar una segona estructura de República a l'exterior, "inatacable pel Regne d'Espanya". El politòleg ha apostat en aquest sentit per donar suport al Consell per la República, que ell denomina Consell de la República perquè assegura que aquesta ja existeix en la realitat política catalana.

La conferència estava organitzada per Xarxa Repuplicana.