El politòleg Ramón Cotarelo ha desmuntat l'estratègia del Tribunal Suprem pel judici al procés. La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, va anunciar dilluns que no hi deixarien assistir observadors internacionals perquè el judici s'oferirà per televisió. Tanmateix, en un article al seu blog personal, Cotarelo ha posat en evidència aquesta mesura.

Segons el politòleg, "el Tribunal Suprem no ha pogut fer un judici a porta tancada, que és el que li demanava el cos" i ha optat per una estratègia que evidencia que el judici "és una farsa". "Diuen que no tenen res a ocultar, però restringeixen la vigilància internacional imparcial. Qui de veritat no té res a ocultar no impedeix la presència d'observadors. Això equival a un judici a porta tancada", ha assegurat.

La fiscal general va al·legar aquesta decisió explicant que el judici es retransmetria en directe. "Dubto que es pugui oferir més transparènciaQualsevol pot intentar elevar el to d’aquesta supervisió internacional, però aquí ho tenim: televisat i en directe. La justícia espanyola és plenament respectuosa amb les garanties de tots”, va argumentar Segarra. Però aquest raonament tampoc convenç Cotarelo, qui ha explicat què s'amaga darrere d'aquest discurs.

"Argumenten que surt per televisió, però això suscita dues qüestions: Quines televisions? Qui ho decideix? Siguin una o diverses, les televisions expliquen històries. Totes. Veure un judici per televisió no és el mateix que fer-ho en directe. Ni de bon tros. El que l'espectador veu no és un judici, sinó un relat del judici", ha assegurat el politòleg.

Finalment, Cotarelo ha denunciat amb contundència la justícia espanyola i l'Estat i ha defensat que es tracta d'un judici que jutja nou persones "per ser independentistes". "És un judici a l'independentisme disfressat de judici penal per fets objectius suposadament delictius. I és més que això: és un judici a la Catalunya independent que ja és una realitat. La prova? El contingut de la sentència és irrellevant des del moment en què l'independentisme nega a l'Estat la legitimitat per jutjar-lo. Tant si els presos són absolts com si no, el procés seguirà el seu curs, amb nous profetes desarmats".