El politòleg Ramón Cotarelo ha fet una anàlisi demolidora en el seu blog, de la nota que ha fet pública el ministeri d'Afers Exteriors alemany on adverteix als turistes d'aquell país que, tot i els intents de diàleg del president espanyol, Pedro Sánchez, "el conflicte polític a Catalunya segueix sense resoldre's". Cotarelo afirma que la nota "provocarà una basca en el ministeri d'Afers exteriors espanyol, també conegut com a ministeri d'Assumptes Catalans".

Segons el politòleg, aquesta situació de falta de resultats "projecta una imatge exterior desastrosa d'Espanya com a país on no només no hi regna la normalitat que predica el president Sánchez, sinó que ho fa amb una inestabilitat manifesta".

Cotarelo assegura que el ministeri d'Afers Exteriors alemany té tota la raó al dir que el conflicte entre Catalunya i l'Estat segueix sense resoldre's, però creu que cau en l'error quan recomana als turistes no acudir a les manifestacions. "Està clar que el conflicte polític amb Catalunya, el més greu a Espanya, segueix sense resoldre's. Té raó el ministeri d'Exteriors alemany en avisar els seus ciutadans. Però s'equivoca en determinar la causa del possible risc que puguin patir. El que posa en risc la seguretat dels turistes alemanys (i no alemanys) no són la Diada ni la commemoració del primer aniversari de l'1-O sinó els preparatius del govern [espanyol] per contrarestar-los", afirma, al·ludint a l'arribada de piolins.