Catalunya Sí que es Pot considera que el Govern “ha incomplert l’acord del Parlament” en la carta que va enviar el president, Carles Puigdemont, a la Comissió de Venècia.

En aquesta, datada del passat 29 de maig, el president recorre a “l’expertesa” de la Comissió de Venècia per tal de “reforçar les institucions democràtiques i la protecció de drets humans” en el marc de la celebració d’un referèndum a Catalunya.

Com detalla la carta, la demanda del president deriva d’una moció proposada per Catalunya Sí que es Pot i aprovada pel Parlament fa dues setmanes. En aquesta, s’instava el Govern a posar en marxa “les iniciatives oportunes per disposar de l’assessorament, reconeixement i l’aval de la Comissió de Venècia”.

Així, el punt principal de la moció consistia precisament a buscar l’aval de la Comissió de Venècia per tal de dotar el referèndum de “garanties”. Segons ha assegurat el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, la carta de Puigdemont és una “burda manipulació” de l’acord del Parlament, ja que no busca el reconeixement previ de la comissió sinó que “informa com es podria informar a una comunitat de veïns”.

Davant aquests fets, des de CSQP s’ha emplaçat el Govern que “surti de l’opacitat” i presenti el projecte de llei o normativa que ha de servir per donar cobertura legal el referèndum. En aquest marc, Coscubiela ha insistit que la normativa haurà de ser “respectuosa amb la Comissió de Venècia”, que disposa d’un codi de bones pràctiques sobre referèndums.