El vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha deixat en evidència el president espanyol, Pedro Sánchez, pel seu canvi de discurs. Costa li ha recordat quan s'oposava als "confinaments territorials", com el que va demanar el president Quim Torra per a Catalunya a la primera onada de la Covid.

"Ara resulta que l’estat d’alarma sí que permet a la Generalitat ser l’autoritat única i decretar confinaments territorials. Quan ho demanava el president Quim Torra era perfectament possible. Simplement, no els interessava", ha indicat Costa.

"Tot canvia menys alguna cosa: P.S.O.E.= Pedro Sánchez Os Engaña", ha afegit.

El decret, que ha presentat el mateix Pedro Sánchez des de La Moncloa, estableix algunes mesures mínimes, com el toc de queda a partir de les onze de la nit, amb marge d'una hora. A països de l'entorn, com França, s'està aplicant a les 21.00. Si bé contempla algunes mesures comunes, el govern espanyol designa els presidents autonòmics com a autoritats competents, encarregats d'aplicar restriccions en funció de la situació epidemiològica. Serà més suau que a la primavera, però la intenció del govern espanyol és que es prorrogui durant un període llarg, de fins a sis mesos. Entrarà en vigor aquesta mateixa tarda, quan es publiqui al BOE.

Divendres, Pedro Sánchez va fer una declaració institucional amb un objectiu més o menys encobert: que les comunitats li demanessin formalment l'aplicació de l'estat d'alarma. I així va ser: fins a deu presidents autonòmics van respondre a la crida, començant per Catalunya i el País Basc, però seguint per altres socialistes i fins i tot de Ciutadans (Melilla). No ho ha demanat formalment cap comunitat del PP, però Castella i Lleó ha adoptat mesures en aquest sentit, instaurant el toc de queda al seu territori. La Comunitat de Madrid també ha restringit les reunions socials entre la mitjanit i les sis del matí.