L'exvicepresident del Parlament, Josep Costa, ha assegurat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, transmet una incapacitat de complir el mandat de fer la independència. "No explica com realment es farà la independència i el que explica del que pretén fer, no s'ho creu ningú, no s'ho creu ni ell". Costa ha criticat la taula de diàleg amb l'Estat perquè així no s'arribarà a la independència "si vols culminar la independència, has de ser coherent. Dir que negociaràs amb l'Estat la forma d'aconseguir-ho, mentre no estàs fent res per pressionar a l'Estat, ni fer res perquè la situació sigui insostenible per a l'Estat. Aleshores no estàs fent res per avançar cap a la independència".  En una entrevista al programa Cafè d'Idees, Costa ha defensat la legitimitat del president Puigdemont.  Ha defensat que Aragonès és l’últim president investit pel Parlament, en el marc del conflicte polític, però Puigdemont mai ha estat restituït i no ha acabat la seva legislatura. "Si no és president avui és perquè el van obligar a exiliar-se. Mai ha perdut la confiança del Parlament ni dels ciutadans". Sobre la possible tornada de Puigdemont a Espanya, ha explicat que podria tornar a Espanya aprofitant una missió oficial del Parlament Europeu sobre el CatalanGate.

 

Crítiques contra Rufián i Junqueras

L'exvicepresident del Parlament ha acusat diferents líders polítics d'haver canviat el seu discurs, com Gabriel Rufián i Oriol Junqueras. "Molta gent se sent emprenyada amb la gent que renega del que vam fer. Qui diu que som tarats els que ho defensàvem". Considera que el gir de guió de Rufián és el més vistós perquè "era una persona molt expressiva quan defensava una cosa i ara és igualment expressiva quan defensa el contrari. Això la gent no ho entén". En aquesta línia, també ha defensat que Junqueras ha canviat el seu discurs, ja que segons ell, "era una persona molta admirada perquè explicava que amb Espanya no hi havia res a negociar perquè mai no arribaràs a un acord i si arribés no el compliran. I ara ens explica que hem de negociar i arribar a acords amb Espanya. Ara la gent no ho entén això".  En ser preguntat sobre la retirada de l'escó a Pau Juvillà, Costa ha afirmat que "el Parlament està tutelat i intervingut pels tribunals i la Junta Electoral des del 2017. No hem recuperat la democràcia", i ha criticat que va ser una oportunitat perduda per part del Parlament de defensar restablir la seva credibilitat. 

Presos polítics 

Costa com a advocat ha parlat sobre el cas dels presos polítics i la possible retirada del seu indult, i s'ha mostrat convençut que els líders independentistes podrien tornar a la presó. Des d'un punt vista jurídic "sabem que "les lleis no apliquen. El Suprem no es regeix per les lleis, sinó per criteris polítics". Segons Costa, hi ha una divisió entre els magistrats sobre quina és la millor decisió, i assegura que s'està lliurant una batalla interna dins del Tribunal Suprem que és de conseqüències imprevisibles. "Si els magistrats que han volgut revisar aquesta decisió dels indults, si no tinguessin intenció d'anul·lar els indults o que tornin a la presó no s'haguessin posat en aquest jardí". Així mateix, assegura que "una altra cosa és que tinguin prou força per convèncer a la majoria del TS per fer-ho". L'advocat considera que es tracta d'un canvi d'estratègia per part de la cúpula judicial "potser perceben les virtuts d'afluixar una mica els nivells de repressió".