El Congrés dels Diputats compta amb 350 parlamentaris. D'aquests, molts són de Madrid o les seves rodalies, però la infinita majoria provenen d'altres punts de l'Estat i es desplacen durant la setmana a la capital espanyola per fer la seva feina i els divendres tornen cap als seus llocs d'origen. Això, evidentment, té un preu. I aquest no és precisament barat, segons les dades del portal de transparència de la cambra. Concretament, puja fins als 2,22 milions d'euros en el que portem de 2022, sense tenir en compte juliol ni agost. Aquesta xifra suposa un augment significatiu, de més de 500.000 euros,  respecte a les xifres del mateix període del 2021, quan encara hi havia restriccions per la pandèmia, per exemple, a Catalunya durant molts mesos va estar vigent el confinament municipal i el toc de queda durant aquells mesos.

De fet, aquesta xifra torna a superar els 2 milions d'euros, quelcom que no passava des dels primers sis mesos del 2018: durant el 2019 es van celebrar dues eleccions generals (la primera a l'abril i la segona al novembre) i, per tant, les cambres van estar dissoltes durant mesos. I durant el 2020, especialment també en el primer semestre, bona part de l'activitat parlamentària es va fer de manera telemàtica pel confinament i la covid, fet que va reduir de manera dràstica els desplaçaments i, com a resultat també la despesa que aquests suposen per al Congrés. Concretament, es tracta d'un milió d'euros menys que en el mateix període d'enguany. 

Despeses per canvis i cancel·lacions de bitllets 

Així, segons recull el diari 20 Minutos, dels 2,2 milions totals, 1,6 es correspon al cost dels desplaçaments que ja han tingut lloc, als quals se'ls ha de sumar 550.000 euros en despeses variades, com els càrrecs de gestió, canvis de bitllets, cancel·lacions, i bitllets que ja s'han comprat, però no s'han utilitzat. Aquests doblers no es corresponen, segons la mateixa institució, només als viatges per l'activitat parlamentaria dels diputats, sinó també a l'activitat política. Què vol dir cada cosa? Les despeses per activitat parlamentaria es refereix als viatges que fan els polítics entre Madrid i la seva circumscripció, on normalment continuen vivint tot i que només hi van als caps de setmana, uns desplaçaments que suposen la immensa majoria dels diners destinats a viatges (88,5% segons 20 Minutos). L'activitat política són desplaçaments a altres territoris per fer-hi actes relacionats amb el partit o la seva representació institucional, els quals són molt minoritaris. 

Diners per taxis, activitat professional i aparcament 

El Congrés té una part dels seus pressupostos dedicats a aquesta mena de desplaçaments. Enguany, són 5 milions d'euros i això suposa que durant la primera meitat del 2022 se'n va gastar una mica menys del 50%. Perquè els diputats rebin els diners, han de presentar el cost els bitllets que han comprat. Ara bé. També hi ha 1,3 milions per costejar els desplaçaments per activitat professional, 1,2 milions per taxis i 140.000 euros en total per les despeses d'aparcament a estacions de tren i aeroports. Està tot pensat i pressupostat.