El cost del magatzem Castor es va multiplicar per tres sense que el govern espanyol demanés cap explicació a l'empresa ACS de Florentino Pérez. Això és el que aquest diumenge a la nit ha destapat el programa Salvados de La Sexta, que ha difós un document del Ministeri d'Energia en què s'hi observa com l'empresa Egsal UGS va presentar fins a quatre pressupostos abans de començar les obres.

El preu d'aquests pressupostos cada vegada era més alt, però ningú de l'executiu central no va dir res. Segons aquest document, que data del febrer del 2012, explica com el 2007 es va iniciar el projecte amb un pressupost de 400 milions d'euros i es va acabar multiplicant, tres anys després, per més de tres arribant fins els 1.272 milions.

Segons el programa citat, polítics com José MontillaJoan ClosMiguel SebastiánJosé Manuel Soria haurien facilitat aquest frau. El primer assegura el següent: "Soc responsable de les coses que vaig fer com a ministre i que porten la meva signatura al BOE. Del que no he signat, no ho soc, oi?", mentre que el segon es justifica d'aquesta manera: "La decisió de tirar endavant el projecte no la vam atorgar nosaltres".

El gestor de recursos de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Llinares, dona credibilitat al document i assegura que "no és normal el sobrecost".

Terratrèmols

L'informe encarregat per Enagas a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) sobre l'emmagatzematge de gas natural a la plataforma Castor, ubicat davant de les costes de Vinaròs (Castelló), certifica que la instal·lació va ser responsable dels centenars de sismes que es van registrar a la zona fins al setembre del 2013, quan es va deixar d’injectar gas.  

Aquest informe desacredita Florentino Pérez, president d’ACS, l'empresa responsable de la planta, que en el seu moment va arribar a assegurar, al programa Salvados de Jordi Évole, que no hi havia hagut terratrèmols a la zona del Sénia, que va afectar diverses localitats de les Terres de l'Ebre, a causa del magatzem de gas.

De fet, l'informe hauria de posar en qüestió la indemnització de 1.350 milions d’euros que va cobrar l'empresa de Florentino, a càrrec de tots els consumidors. De moment, però, el govern espanyol s'ha limitat a assegurar que el Castor no tornarà a funcionar tot i que, de moment, no preveu desmantellar-lo perquè la situació a la zona està "estable" i perquè els experts consideren que treure el gas comportaria un alt risc, ha dit avui el ministre d'Energia, Álvaro Nadal.