La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha criticat aquest dimarts la "demagògia" dels qui demanen d'augmentar les pensions a canvi de reduir la despesa militar, ja que alhora tothom vol estar segur i no patir atemptats gihadistes. "I això costa diners", ha respost.

En una entrevista a Telecinco, Cospedal ha explicat que Espanya ha de fer inversions en defensa perquè "molts riscos vénen de lluny de les fronteres i cal combatre'ls per protegir les famílies espanyoles".

Segons ha insistit, si els ciutadans volen seguretat i protecció, és necessari invertir en despesa militar i defensa. "És un contrasentit voler estar més segurs, protegits i evitar el terrorisme gihadista i no estar d'acord que les Forces Armades hagin d'estar ben equipades per protegir els espanyols", ha retret.

La seguretat "costa diners"

Segons el seu parer, es tracta d'un assumpte que és "per sobre del partit polític de torn" i hauria de ser abordat com un tema d'Estat. Si els ciutadans volen estar protegits de les amenaces que tenallen als països europeus, ha insistit Cospedal, és necessària la tasca de les Forces Armades. "I això costa diners", ha subratllat.

En aquest context, ha rebutjat contraposar aquest debat amb el de les pensions, un assumpte que també ha demanat que no s'utilitzi com un "instrument" per fer "política demagògica". "Les persones grans mereixen un respecte", ha reclamat abans de defensar la tasca del Govern de Mariano Rajoy per garantir un sistema de pensions viable i sostenible en el temps.

La ministra de Defensa i secretària general del PP ha avançat que aquest dimecres el cap de l'Executiu en el Congrés "posarà en valor" el sistema públic de pensions i citarà els partits polítics a portar el seu debat al Pacte de Toledo per "treure'l de la lluita política".

Cospedal ha definit el sistema espanyol com "un dels millors models que hi ha als països del seu entorn" amb independència que hi hagi pensionistes "que vulguin cobrar més". S'ha mostrat comprensiva amb aquestes reivindicacions però ha subratllat l'increment de la despesa en pensions a Espanya durant els últims deu anys i ha insistit que l'important és "ser capaç de mantenir les d'avui i les de demà".

"En plena crisi no es van congelar"

Segons el seu parer, l'increment del 0,25 per cent que s'ha aplicat el 2018 "pot semblar molt poc", però les pensions també van pujar quan l'IPC no ho feia i "amb un Govern del PP i en plena crisi no es van congelar".

"Hi ha molts més pensionistes, les pensions han pujat. El més important és que siguem capaços de mantenir les d'avui i les de demà. Fa quatre o cinc anys el sistema de pensions era inviable. Avui hem aconseguit que sigui viable fent que més gent tingui feina i hi hagi més cotitzadors a la Seguretat Social", ha reivindicat.

"Jo també vull que pugin les pensions", ha assegurat Cospedal matisant que abans "cal saber el que és possible" perquè les pensions les paguen "tots els espanyols" i "no neixen els diners dels arbres". "Hem de finançar-les, igual que els pensionistes volen cobrar, volen que cobrin els seus fills", ha explicat.