L'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal va demanar ajuda a l'excomissari José Manuel Villarejo per evitar que el seu marit quedés esquitxat pel cas de la família Pujol. Segons publica aquest divendres La Vanguardia, Cospedal va reclamar auxili a l'excomissari per ajudar el seu marit, Ignacio López del Hierro, el qual podia sortir esquitxat del cas Pujol per una societat. 

Aquesta informació s'ha pogut conèixer gràcies a les agendes que s'han confiscat a Villarejo, que contenen anotacions com aquesta del 23 de juliol del 2014: "Cospe. SMS sobre allò de JP". El citat mitjà recorda que en aquells moments l'Audiència Nacional ja havia obert la investigació al fill gran de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola, i aquí és quan podia sortir el nom de la societat Ibadesa, de la qual López del Hierro n'havia estat soci. 

Durant els següents dies, Jordi Pujol Soley va confessar que la seva família tenia diners amagats a Andorra i el jutge li comunicava que estava imputat i el citava a declarar el 15 de setembre. 

Aleshores apareix una altra anotació a l'agenda de Villarejo: "Cospe va trucar molt contenta pels gestos que vaig fer per evitar que sortís allò del seu marit i els Pujol. Queda per veure'ns la setmana vinent".

La implicació de López del Hierro

La policia va descobrir que el marit de María Dolores de Cospedal hauria constituït el 1996 amb Jordi Puig, un dels principals testaferros de Pujol Ferrusola, l'entitat Ibadesa Cat, fins que el 2004 la va abandonar. Així doncs, tot i els esforços de Villarejo per apartar el marit de l'exsecretària general del PP del cas Pujol, la veritat es va acabar fent pública. 

El titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, va acordar aquest dimecres l'obertura de judici oral contra l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, els seus set fills i 11 persones, més entre les quals l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, i els empresaris Luis Delso, Carles Sumarroca i Carles Vilarrubí. El judici serà pels delictes d'associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsificació de document mercantil, contra la hisenda pública i frustració de l'execució. En la interlocutòria, Pedraz requereix al primogènit dels Pujol que, en deu dies, dipositi 7 milions i mig d'euros, i a Mercè Gironés 400.000, per la possible responsabilitat civil dels delictes fiscals.

El jutge ratifica la situació de llibertat dels acusats i explica que no hi ha la necessitat d'assegurar la seva presència a les sessions de judici oral amb una situació diferent de la que han mantingut durant el procés, inclosa la de deixar constància del domicili a Espanya i l'obligació de comparèixer a les citacions judicials que calguin.

L'escrit concedeix un termini d'un mes als acusats perquè presentin els seus escrits de defensa i inclou els escrits d'acusació de la Fiscalia Anticorrupció, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació representada per Grand Tibidabo SA, en els quals s'indiquen els delictes i les penes de presó sol·licitades per als acusats. La Fiscalia demana nou anys per a l'expresident per associació il·lícita i blanqueig de capitals i entre 8 i 29 anys per als set fills i Mercè Gironès. En canvi, l'Advocacia de l'Estat només acusa el fill gran, a qui demana 25 anys de presó; Josep Pujol Ferrusola, per a qui demana quatre anys i mig, i l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, per a qui demana 17 anys. També demana 7,7 milions d'euros al primogènit per cinc delictes fiscals.

 

Foto principal: L'excomissari José Manuel Villarejo / Europa Press