La secretaria general del PP, María Dolores de Cospedal, ha criticat durament el moviment independentista aquest dissabte en el XIV congrés del PP català i ha advertit a tots aquells que “defensen la divisió” perquè “sempre moren en el trencaones de la democràcia i la llei”.

La també ministra de Defensa ha lamentat “el ridícul espantós” que estan fent els partits sobiranistes, ja que “falsegen la història, intenten desfer llaços i s’erigeixen com a redemptors de la democràcia”. Per aquest motiu, la secretaria general del PP ha recordat que la democràcia s’identifica perquè “tots estem subjectes a la llei” i que els partits secessionistes “estan desconnectats del món real”.

Cospedal ha lamentat la falta de diàleg entre el Govern de Carles Puigdemont i Mariano Rajoy i l'ha atribuïda a la voluntat de l'Executiu català de que “no es conegui l’enorme incompetència de la seva gestió”. En aquest sentit ha assegurat que “mentre invoquen contínuament al diàleg, imposen el rodet de silenci en el Parlament de Catalunya”, en referència a la reforma del reglament que ha proposat Junts pel Sí i que ha de permetre tramitar les lleis per lectura única, i sense debat.

Sobre el paper que ha d’ocupar el PP en el taulell polític català, la secretària general dels populars ha reivindicat un partit que “retorni l’estabilitat i el sentit comú, que recuperi les institucions de tots, que arribi a acords, que creï ocupació,...” i que sigui un punt de referència tant a Catalunya com a Espanya. Al mateix temps, ha convidat a “totes aquelles persones que se sentin orfes” -degut a que el seu partit ha desaparegut, com el cas d’Unió, o ha virat cap a l’independentisme, com és el cas de l’antiga Convergència- a sumar-se al projecte dels populars.

Cospedal ha posat les seves paraules en boca de “tots els populars d’Espanya” que volen “transmetre” als membres del PP català “l’afecte i admiració” que susciten “per la seva valentia” a l’hora de defensar una “Catalunya plural i unida”.

Cospedal dóna suport a Albiol

“El millor per ell i per el PP català encara ha d’arribar”, ha assegurat Cospedal en referència al nou president del partit, Xavier García Albiol, a qui ha qualificat no només com el millor alcalde, sinó com “l’alcalde més estimat de Catalunya”. La ministra ha qualificat Albiol com la persona abanderada d’una “Catalunya plural, acollidora i que rebutja les formes de divisió, exclusió i odi”.    

Cospedal també ha tingut paraules d’agraiment per l’altre protagonista del dia d’avui, la presidenta sortint, Alicia Sánchez-Camacho. D’ella ha dit que és la persona que ha posat la seva vida i la seva família a la disposició del partit i que, fruit d’això, el PP català va obtenir “els millors resultats de la història”.