La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha apuntat aquest dimecres que "la funció última de les Forces Armades és la defensa del model de convivència sigui quina sigui l'amenaça". Així, ha defensat que el seu deure segons la Constitució és "garantir la sobirania i independència d'Espanya per sobre de qualsevol altra exigència".

"A la nostra nació ens devem. I això no és només un deure aplicable als integrants de les Forces Armades o als que participem en els estaments institucionals. És un deure aplicable al món civil, al món militar, al món públic i al món privat", ha incidit.

Cospedal ha insistit que "no hi ha dubtes de qui aplica la llei a Espanya i de com s'aplica. I tampoc no hi ha dubtes de les conseqüències que ha de tenir enfrontar-se a la llei". En qualsevol cas, ha ressaltat que "la llei és l'escut de la nostra democràcia i és el que ens atorga la igualtat present i futura".

La titular de Defensa s'ha mostrat així de contundent durant el discurs de clausura de la presentació del llibre Defensa i Seguretat Intel·ligents. Tecnologies i Sistemes per a la Transformació Digital en la Casa de la Moneda a Madrid, i poc després que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, hagi notificat als grups que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no compareixerà al Senat dijous a la tarda per abordar l'aplicació de l'article 155.

"Qui es burli de la llei..."

La ministra ha avisat que "qui fugi, es burli o s'amagui de la llei, ha de saber que, malgrat moltes amenaces, l'únic que pot trobar al final del camí és la llei". En aquest sentit, Cospedal ha assenyalat que en aquest moment en què "es posa a prova nostra història", és quan cal contestar amb responsabilitat, l'estat de dret i amb la llei.

En el seu discurs, Cospedal també ha fet menció al diàleg del qual "avui tant es parla" per remarcar que "és bo recordar" que "l'èxit més gran de diàleg compartit" que tenen els espanyols és la Constitució de 1978.

En aquest sentit, ha explicat que els valors democràtics d'Espanya són els valors fixats a la Constitució. Valors, ha matisat, que perquè existeixin necessiten "que l'imperi de la llei sigui efectiu, que és el que defineix a totes les democràcies".

Ni dubtes, ni equidistàncies

"No és moment de dubtes ni d'equidistàncies, és el moment de defensar el que en els últims 40 anys hem construït. La Carta Magna és exemple primer i últim de convivència per com es va elaborar fruit del diàleg i per com es va ratificar per la gran majoria de la ciutadania espanyola", ha afegit.

Així, la ministra ha recordat que fa 40 anys i en un moment de "tensions històriques", "va vèncer el consens, el diàleg i la responsabilitat". Al principi, ha indicat que "tant de bo tornin a vèncer en un moment com el que vivim avui".