El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha carregat fort avui contra el senador d’ERC Santi Vidal, i ha deixat anar que “amb les seves declaracions, ha fet més mal al dret a celebrar el referèndum que els atacs i obstacles que ens vénen de fora”.

Coscubiela ha qualificat les paraules de Vidal com una “total irresponsabilitat política en un càrrec públic”, i ha emplaçat el vicepresident del Govern de la Generalitat i president d’ERC, Oriol Junqueras, a “desmentir en seu parlamentària les afirmacions del seu senador” i a “oferir garanties que el referèndum mai es farà trepitjant els drets de la ciutadania”.

“Som conscients que el referèndum tindrà greus obstacles i molts adversaris. El que resulta molt preocupant és que els principals atacs al referèndum vinguin des de dins del procés”, ha reiterat Coscubiela.

Donar explicacions

Coscubiela ha qualificat de “lògica” en termes democràtics la dimissió del senador Vidal de les seves responsabilitats a la cambra alta.

Amb tot, Coscubiela ha volgut deixar clar que amb aquesta dimissió no s’acaben les responsabilitats a dins d’ERC, perquè “algú ens hauria d’explicar com un senador s’ha passejat per tota Catalunya explicant el que ha explicat sense que ningú ho hagi advertit o que ho hagin tolerat”. Per ell seria bo que fos el mateix Junqueras qui donés aquestes explicacions.

Coscubiela ha deixat clar que animar les ganes de fer un referèndum “no es pot fer amb la mentida”. “I aquest és un missatge adreçat a tots els que tenen responsabilitats polítiques en el nostre país i especialment al Govern català”, ha reblat el portaveu de CSQP.

No manipular

El portaveu d'ICV, Ernest Urtasun, ha reclamat a Vidal que no manipuli la realitat del procés sobiranista per "alimentar la moral" dels catalans avui a Els Matins de TV3, on també ha dit que els fets "s'han d'explicar tal com són", i si Vidal ha mentit és incorrecte i reprovable, ha apuntat.

Urtasun ha assenyalat que ha de ser ERC qui es pronunciï sobre el futur del senador, tot i que ha sostingut que "en altres països, davant d'una mentida tan flagrant hi ha conseqüències" i ha subratllat que són acusacions molt greus perquè "les fa un càrrec públic, no un opinador ni un militant de base", pel que ha demanat al Govern que ho desmenteixi al Parlament.