"No podem donar suport a uns pressupostos que són continuistes per totes bandes". D'aquesta manera, el diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Coscubiela ha carregat a Els Matins de TV3 contra uns pressupostos que ell considera que "enganyen la ciutadania" perquè mentre des del Govern els qualifiquen de "rupturistes" per "alimentar una polèmica que va bé a alguns", realment són "continuistes en matèria fiscal, social i ambiental".

Agafant-se a les seves declaracions, ha atacat Junts pel Sí per fer veure que Catalunya es troba en un escenari de ruptura perquè, a parer seu, "no existeix" i, a més, "l'imaginari plebiscitari i el full de ruta sobre el qual s'està construint la legislatura està fent aigües per tot arreu". 

Coscubiela ha qualificat els pressupostos de "ficticis" perquè no s'estan discutint a l'octubre del 2015, sinó sis mesos més tard de l'inici de l'any i, conseqüentment, "les despeses que socials ja estan fetes". Per l'únic que serviria aprovar-los seria "per evitar que es desbordi el dèficit públic i no per fer més despeses".

Amb aquesta premissa a les mans, el diputat de CSQP ha exigit al vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, "que deixi d'enganyar la ciutadania" i l'ha instat a "pensar una mica" perquè "encara són a temps de negociar". Això sí, només "han d'estar disposats a acceptar les propostes".

Legislatura tocada de mort

El full de ruta "es manté artificialment per fer veure que existeix". Així Coscubiela ha reiterat la seva idea que JxSí va al seu aire presentant-se amb uns pressupostos "no pactats amb ningú" i els ha avisat que tenir aquest comportament dins d'aquest procés electoral per la cursa pel 26-J "és una imprudència temerària".

Per això ha alertat que si no hi ha nous pressupostos, la legislatura "està tocada de mort i en estat de fallida" i ha posat sobre la taula que JxSí "s'està tancant totes les portes i donant cops a la mateixa cara". Coscubiela ha recordat que des del seu grup han presentat una esmena a la totalitat i alternatives que el Govern "no vol escoltar" com, per exemple, la reforma de l'impost de successions i de patrimoni o el tram autonòmic de l'IRPF.

Al seu entendre, els nous pressupostos "necessiten més musculatura fiscal i més ingressos" i ha posat especial èmfasi a "augmentar la pressió sobre les rendes més altes per sufragar, per exemple, la Renda Garantida de Ciutadania".

Coscubiela ha volgut tornar a fer una crida al Govern: "Reitero el plantejament: si volen, estem disposats a parlar, però no amb un xec en blanc com el que van presentar a la CUP" i ha volgut deixar clar que només negociaran si l'Executiu "fa pública la declaració que està disposat a abordar una reforma fiscal".