El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, han tornat a protagonitzar un tens debat aquesta tarda al Parlament. Comença ja a ser un costum que s'enganxin a cada sessió, però avui han anat un pas més enllà fins a arribar a fregar el menyspreu personal.   

Coscubiela ha acusat els consellers del Govern de mentir sobre les conseqüències de la pròrroga pressupostària i ha afirmat que l'executiu "no té escrúpols" per fer servir els ciutadans com a "escuts humans" i presentar els grups de l'oposició com els responsables que no es pugui incrementar la despesa social o executar els pagaments.

Junqueras no ha pogut estar-se de respondre'l. "Vostè sí que protagonitza moments indignes, sí que menteix i sí que diu falsedats reiteradament". "Vostè és un desvergonyit, no té vergonya", ha insistit abans de qualificar de "cínic" el portaveu de la confluència d'esquerres.

L'oposició força JxSí a canviar

El consens entre diferents grups no s'ha donat només pel que fa a la revocació del director de l'Oficina Antifrau. C's, PSC, CSQP, PP i la CUP s'han posat d'acord aquesta tarda per sumar escons i fer prosperar una proposta de resolució per augmentar els recursos que es destinen a Educació. 

Inicialment, JxSí no tenia previst aprovar la petició de modificació pressupostària que fes possible aquesta millora però davant la possibilitat de quedar-se sols i allunyar-se del sector educatiu, han canviat d'opinió. JxSí ha votat en contra de la “cobertura de totes les baixes de personal des del primer dia” però el suport de la resta de partits ha fet que el punt prosperés igualment. 

La resolució aprovada insta el Govern a “tramitar totes aquelles modificacions pressupostàries necessàries” per cobrir “actuacions” a Educació i que s’inclogui en el pressupost del 2016. La proposició reclama, entre d'altres coses, “cobrir les necessitats i millores de personal i recursos específiques derivades de l’escolarització d’alumnat amb necessitats educatives especials i d’atenció a la diversitat previstes en el Programa d’Escola Inclusiva”, i que inclouen 360 tècnics de suport i un increment de 140 docents. De la mateixa manera, s’ha aprovat demanar “garantir la dotació pressupostària suficient per cobrir la demanda de tots els sol·licitants de beques menjador que compleixin els barems per l’atorgament d’ajuts”, amb un “increment de 12 milions d’euros”. 

Debat tens

Gairebé totes les intervencions de l'oposició han carregat contra el Govern. En aquest punt, la diputada de JxSí Anna Simó ha defensat la tesi que sense un pressupost aprovat hi ha menys eines per poder posar en marxa totes les millores que “el Govern voldria”. Tot i així, ha refermat que “amb o sense la resolució, el Govern tirarà endavant amb el que s’ha compromès amb els centres”. “Tot allò que vota JxSí és compromís del Govern. Perquè ens creiem el Parlament i tenim el compromís amb el que es vota. Si es vota, s’executa”, ha sentenciat.

En aquest mateix sentit, ha defensat les esmenes impulsades per JxSí i ha afirmat que el suport del seu grup a la millora de les condicions de la comunitat educativa és “inqüestionable”. 
Per defensar-se, però, dels atacs rebuts, Simó ha volgut “negar la major” i rebutjar les acusacions que s’han fet contra el Govern.

“S’han dit coses molt fortes. S’ha dit que volem dinamitar l’escola pública, que és un Govern indigne, que som uns mentiders! Què és això?! Siguem seriosos i rigorosos, perquè si no aconseguirem el contrari del que tots volem: un servei educatiu de qualitat, amb els recursos que toquen”, ha sentenciat Anna Simó.