El ple que ha arrancat aquest dimecres al Parlament, on s'ha de debatre la llei del Referèndum, ha deixat una imatge sorprenent. Ha estat durant la intervenció que ha fet el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, per criticar l'admissió a tràmit de la mesa i la petició de JxSí i la CUP de modificar l'ordre del dia i votar la llei. El discurs, molt crític amb els partits independentistes, ha provocat l'aplaudiment de Ciutadans i el PP, però no de part del seu grup. Podem i EUiA no s'han immutat. 

A més, durant el discurs, el portaveu del grup ha estat molt crític amb el fet que la Mesa hagi admès a tràmit la llei. Una acció que ha estat secundada pel representant del seu grup, Joan Josep Nuet.

A més de l'aplaudiment de PP i Cs, Coscubiela també ha estat confós amb el diputat de Ciutadans, Carlos Carrizosa. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'ha confós fins a dues vegades i s'ha dirigit al portaveu de CSQP anomenant-lo "senyor Carrizosa".

Coscubiela s'ha referit durant la segona part del seu discurs als aplaudiments unionistes. "Coincideixo amb qualsevol que defensi la democràcia", ha assegurat.

"Estil bucanero"

Durant el discurs, Coscubiela ha denunciat que JxSí i la CUP volen "tapar la boca" als diputats que discrepen del seu full de ruta, a les lleis vigents i al Consell de Garanties Estatutàries. A més, el parlamentari de la coalició d'esquerres els ha acusat d'actuar a l'estil "bucanero": "Llei que no m'agrada, disparo i anul·lo".

Coscubiela també ha advertit que no es tracta d'una "insubmissió" sinó de "desobediència a la legalitat catalana" i creu que tot plegat situa les institucions en un "estat d'excepció". "Tenir una majoria no autoritza a suspendre els drets de les minories", ha afegit un abrandat Coscubiela

Pluja de crítiques

El discurs de Coscubiela, a més, ha provocat tot de crítiques d'independentistes, ruboritzats per la seva crítica al procés sobiranista. Entre d'altres, s'hi ha referit el diputat d'ERC Gabriel Rufián, el cupaire Quim Arrufat o el cantautor Cesk Freixas.