Les càrregues policials de l'1 d'octubre continuen gairebé cinc mesos després atiant l'enfrontament a les Corts, de la mà dels partits independentistes. La senadora d'ERC Mirella Cortès s'ha mostrat implacable contra el president espanyol assegurant que l'1-O el govern espanyol va "demostrar" qui era. La indignació de la republicana arribava després que Mariano Rajoy es mostrés orgullós de la tasca del ministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido i afirmés que l'Estat havia actuat sota el principi últim d'aturar "el cop a la democràcia" que suposava la culminació del procés.

"Què esperava vostè que fes l'Estat? Que aplaudíssim? Hem fet el que fa qualsevol Estat: garantir la llibertat, la democràcia, els drets dels ciutadans. Vostès han trepitjat la llei, han liquidat valors bàsics de les democràcies occidentals. I no els ha donat suport ni un sol país. Es pregunten per què? Per què ells respecten l'Imperi de la llei i l'Estat de Dret. Creuen que alguna democràcia hagués acceptat allò que han fet a Catalunya?" ha preguntat Rajoy, avalant la gestió duta a terme per l'executiu central i les forces de seguretat en l'intent d'aturar el procés independentista. 

En la rèplica, Cortès ha dit que esperaven diàleg, i ha afegit que "cap estat d'Europa" havia avalat la "repressió violenta contra el poble de Catalunya". En conseqüència, ha lamentat que el govern espanyol actués presumptament com un "ministeri de propaganda", en relació amb els temes del procés. "Els nostres ciutadans no estan disposats a exercir la violència que vostès sí", ha reblat. Finalment, la republicana ha denunciat que a "M. Rajoy no li afecten igual les lleis", després de denunciar que l'Estat "ordís trames per imputar delictes amb què encausar" els dirigents del procés.

La qüestió és que Rajoy ha fet zero autocrítica sobre l'1-O. Ha dit que estava "orgullós" del seu govern, els ministres, les forces de seguretat de l'Estat, la gestió del ministeri de l'Interior garantint la llibertat i la seguretat. "Encara que puguem millorar i esperem a millorar, estic satisfet. Tota obra humana és millorable, però estic orgullós" ha reblat. Finalment, ha exigit la republicana demanar el president del Parlament Roger Torrent que proposi un candidat a la investidura per sortir "de l'absurda situació d'on hem entrat" i "deixar de pensar en una sola persona, Puigdemont", ha dit.