L’entorn dels comuns no té intenció de rebaixar la seva denúncia contra els presumptes casos de corrupció de CDC, malgrat les reveladores gravacions entre el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i l’exdirector de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, i la confirmació aquest dimecres per part del comissari José Manuel Villarejo de l’existència d’una “Operació Catalunya” per treure casos de corrupció als partits independentistes.

Si bé accepten que Fernández Díaz va tenir un “comportament mafiós”, en paraules del diputat de Sí Que es Pot Joan Coscubiela aquest dimarts, això no justifica les pràctiques corruptes que s’han produït a Catalunya “sota el paraigua i la protecció de CDC”. És en aquest sentit que l’ecosocialista va carregar contra els del carrer Còrsega per escudar-se en una eventual autoria “intel·lectual” del ministre per les investigacions d’aquests dies als ajuntaments per contractes amb la consultoria Efial.

Els dubtes sorgits sobre la independència judicial a Espanya, que la Fiscalia general de l’Estat va negar amb contundència, amenacen de trencar el discurs de l’espai que lidera l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Els resultats del 26-J – tot i ser primera força a Catalunya-, i amb una guerra bruta emergida a la superfície, entenen que beneficia l’independentisme, en plena gestació d’una nova plataforma amb aspiracions a la Generalitat.

“A l’espera de saber els resultats de l’operació Térmyca, després del cas Palau, el cas Pujol, ITV i 3% fa falta una esmena a la totalitat”, deia dimecres Xavier Domènech. El líder d’En Comú va rebre les respostes i queixes dels usuaris que el llegien, lamentant que oblidés esmentar casos polèmics que afecten ICV, com Agbar, o PSC, amb Inipro i Mercuri.

No és nou

La reivindicació sembla clara: més val equivocar-se que ser prudent i haver perdut l’ocasió de denunciar irregularitats. D’informacions sobre la sanitat, el diputat de Sí Que es Pot, Albano Dante Fachin, se’n va aprofitar per a la seva publicació Cafè amb Llet, que editava amb la seva dona i número u de Girona per En Comú, Marta Sibina. Fachin defensa, però, la seva labor, explicant que quan va destapar el cas Bagó, per exemple, CiU governava amb el PP.

Un dels altres casos ha estat el d’un suposat compte bancari de l’exalcalde barceloní Xavier Trias a Suïssa, que Anticorrupció va arxivar el 2014 per fals. L’actual batllesa, Ada Colau, va titllar-lo en campanya electoral de “mafiós” per aquest motiu. Alguns han exigit la seva rectificació, si bé aquesta no ha arribat mai.

Amb tot, el que sí que van fer els comuns és condemnar enèrgicament les maniobres polítiques del govern del PP per fabricar casos, remarcant que eren la força útil per fer fora els de Mariano Rajoy de la Moncloa. Si bé no van especificar que es tractava d’un atac específic contra l’independentisme, van assegurar que es tractava d’un atac a la democràcia i als rivals polítics.