La justícia fa balanç de la persecució de la corrupció el 2017. A Catalunya, onze casos de corrupció van acabar la seva instrucció l'any passat, amb 41 persones enviades a judici i dues sentències condemnatòries. Les xifres són semblants a les recollides el 2016, encara que sí que s'aprecia una baixada substancial en les persones que han hagut de declarar, xifra que ha caigut en un any un 21,1%.

Segons les dades fetes públiques avui pel Consell General del Poder Judicial, els jutges van enviar a judici a 41 persones, 12 el primer trimestre, sis el segon i 23 el tercer. Durant el quart trimestre es van dictar dues sentències, una absolutòria i una de condemnatòria.

Dins de la llista de persones encausades es troben persones que s'han vist implicats en trames de corrupció per diversos delictes: des de prevaricació de funcionaris públics, passant per tràfic d'influències i malversació, en una llarga llista que delictes que arriben a la desena.

Els encausats que han declarat als jutjats catalans van representar el 10% del total de l'Estat. Andalusia va encapçalar amb escreix el rànquing d'investigats de judici per corrupció, amb 144 casos, seguit de les Canàries (48) i després Catalunya (41). Les Balears i el País Valencià també destaquen amb 40 i 29 encausats respectivament.

Menys encausats

Els jutges i jutgesses espanyols van concloure el 2017 un total de 97 procediments per corrupció, en els quals es va dictar acte de judici oral o de processament contra 411 persones. Això suposa una caiguda de més d'un terç (37,6%) en només un any en el conjunt de l'Estat.

En canvi, malgrat haver-hi menys encausats, es van dictar més sentències. Entre l'1 de gener i el 31 de desembre de l'any passat, els Jutjats i Tribunals van dictar 126 sentències en procediments per corrupció, la qual cosa suposa un increment respecte 2016, quan la xifra va ser de 104 sentències. Així doncs, hi va haver més sentenciats encara que menys persones implicades.