Lluny de les celebracions de la plana major d'ERC, que asseguren que amb la reforma del delicte de sedició "s'avança en la desjudicialització", el corrent crític del partit ha titllat de "maquillatge" la reforma anunciada per Pedro Sánchez. En un comunicat, el Col·lectiu Primer d'Octubre ha assenyalat que l'objectiu de l'independentisme no era reformar la sedició, sinó exercir el dret a l'autodeterminació i ha defensat que l'única cosa que li reclamen a l'estat espanyol és que respecti aquest dret i que no el consideri en cap cas un delicte, "li posin el nom que li posin, sigui sedició o desordres públics agreujats". 

En aquest sentit, ha reivindicat que "la fi de la repressió global" només es pot assolir mitjançant el reconeixement de l'autodeterminació del poble de Catalunya, i ha lamentat que el canvi del Codi Penal no canviarà la situació de "la gran quantitat de represaliats anònims que queden, novament, als peus dels cavalls". 

El corrent crític dins el partit republicà, que compta amb dos representants dins del Consell Nacional del partit, considera que el moviment de Sánchez implica "promeses que mai complirà" i que tan sols és una forma d'assegurar-se el suport d'ERC als pressupostos de l'Estat. A més a més, assenyala que "el revés dels tribunals europeus cap al Regne d'Espanya per les sentències del procés són inevitables" i, per tant, que plantejar ara la reforma de la sedició és també una forma de fer per iniciativa pròpia el que tard o d'hora reclamarà la justícia europea. 

Aragonès reivindica la negociació

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat l'anunci de Pedro Sánchez i l'ha reivindicat com una fita de la taula de diàleg. En aquest sentit, ha convidat la resta de l'independentisme a unir-se a la negociació per "assolir la plena desjudicialització del conflicte". En una línia similar es va expressar aquest dijous el president d'ERC, Oriol Junqueras, en afirmar que seguiran "treballant la via de la negociació política per assolir l'amnistia i l'autodeterminació".

Aragonès també ha assegurat que amb aquesta reforma del Codi Penal "s'aplana el camí de la recuperació de llibertats per aquells que ja han estat condemnats", i s'avança cap a la fi de "tota repressió". Un plantejament que ha generat dubtes entre el sector crític del partit, però també en la secretària general del partit, Marta Rovira, ha afirmat que en el seu cas, la reforma és insuficient i que no li permet tornar a Catalunya amb garanties.