La ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha comparat aquest dissabte els afectats pels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) amb aquelles persones que estan de baixa per maternitat o paternitat. En una entrevista a Catalunya Ràdio per parlar sobre les conseqüències laborals del coronavirus, Díaz ha subratllat que els treballadors immersos en un ERTO "no són aturats", perquè segueixen afiliats a la Seguretat Social.

"M'agrada comparar (aquesta situació d'ERTO) amb el permís de maternitat o de paternitat, perquè una dona que està de permís, no està a l'atur", ha assegurat la ministra, que ha conclòs que el mateix succeeix amb els afectats per un expedient temporal: "Amb naturalitat, en acabar l'ERTO, el treballador s'incorpora al seu lloc de treball", ha dit.

"Des de cap punt de vista poden ser aturats", ha remarcat la ministra, que ha explicat que el Govern central ha habilitat el mecanisme dels ERTO perquè les empreses afectades per la crisi sanitària del coronavirus hagin de mantenir els llocs de treball quan se superi l'emergència sanitària.

D'altra banda, la ministra ha explicat que les mesures que estan adoptant tant el govern central com les comunitats autònomes, entre elles la prohibició de fer acomiadaments, busquen "permetre una sortida ràpida del que és a dia d'avui una crisi econòmica i social".

Coronavirus mascareta comerç carnisseria botiga gracia - Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

Renda garantida?

En aquesta línia, ha assegurat que el govern espanyol adoptarà "totes les mesures que siguin necessàries per reactivar l'economia", i ha dit que ultima el disseny d'una "renda garantida", una mesura que "sortirà endavant i que necessitem més que mai ".

Amb tot, ha evitat donar detalls sobre quan pot estar a punt aquesta renda o sobre el seu import, perquè ha recordat que això és competència del ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá. "Em consta que Escrivá treballa contra rellotge", ha dit, i ha recordat que aquesta renda obligarà a "reordenar" una sèrie de prestacions actuals.

A la pregunta de si Espanya pot acabar rescatada per la UE, ha dit que "Espanya, França, Itàlia o Portugal treballarem per no haver de caure en rescats. Hem d'anar tots a una amb la força del president de govern, perquè ha estat molt ferm en la demanda d'actuacions que tenen a veure amb Europa ", ha conclòs.

En aquesta línia, tot i la diferència de criteris a la UE, Díaz ha assegurat que l'"assegurança de desocupació" comuna a la UE "ha de tirar endavant".

Així mateix, la ministra ha justificat la retallada a les comunitats dels fons per a polítiques actives d'ocupació per a destinar-lo a la "protecció social", i ha dit que si fos pel vot de la Generalitat, Catalunya s'hauria quedat sense 173 milions per a polítiques actives d'ocupació, perquè va votar al costat de les comunitats del PP en contra d'aquest repartiment.