Des del principi de la legislatura, Vox ja va avisar el govern Sánchez-Iglesias que portaria la seva batalla als tribunals. I és als jutjats on està plantant batalla, gràcies a la seva dimensió com a grup parlamentari. Aquest dilluns, la formació d’extrema dreta ha anunciat que aquesta setmana presentarà un recurs davant del Tribunal Constitucional contra el decret d’estat d’alarma pel coronavirus. Els ultres volen que l’alt tribunal dirimeixi si s’han vulnerat els drets dels ciutadans durant aquest període. La setmana passada Abascal ja va anunciar una querella contra Sánchez per "imprudència greu amb resultat de mort".

Segons ha denunciat el vicepresident del Comitè d’Acció Política de Vox, l’eurodiputat Jorge Buxadé, el govern espanyol no s’ha ajustat a la legalitat en la seva aplicació de l’estat d’alarma, per haver suspès drets com les llibertats de reunió i manifestació o el dret a l’educació.

Per a fer això, ha argumentat Buxadé, Pedro Sánchez hauria d’haver activat el mecanisme de l’estat d’excepció, i no la prerrogativa de l’estat d’alarma. Aquest estat d’excepció hauria implicat que l’executiu informés prèviament dels seus plans al Congrés. Els ultres denuncien que Sánchez ha aplicat un estat d’excepció camuflat d’estat d’alarma.

“Ha actuat al marge els partits polítics i per tant dels espanyols”, ha carregat el dirigent ultradretà, que ha assegurat que “el confinament al qual s’ha sotmès als espanyols és una mesura que ni els jutges podrien adoptar amb tantes limitacions respecte de les penes de localització permanent en domicili”.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món