L'excomissari José Villarejo ha demanat al jutge que decreti la seva posada en llibertat provisional o la presó atenuada al seu domicili, davant de l'estat d'alarma pel coronavirus, en entendre que la seva permanència a la presó posa en perill la seva vida a causa dels problemes de salut que pateix.

En un escrit al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón, al qual ha tingut accés Efe, el seu advocat, Antonio José García Cabrera, argumenta que es tracta d'"una solució excepcional per a un problema excepcional que s'ha de generalitzar en un moment dramàtic com el que ens trobem" a tots els presos preventius, els que son a la presó a espera de judici.

En el cas del seu client, explica que la necessitat de sortir de la presó, en la qual porta dos anys en situació de pres preventiu, és encara més gran degut "que, per la seva edat i pluripatologia -problemes d'hipertensió-, pertany al grup amb especial risc vital en cas de ser encomanat".

"Aquesta circumstància nova i excepcional, que determina un risc objectiu per a la vida, la integritat física i moral i la salut", drets que invoca el lletrat per reclamar l'excarceració del seu patrocinat, és més evident al seu judici en el cas dels presos preventius, quan a més, com és el cas de Villarejo, "ni tan sols s'hagi formalitzat contra ell una acusació ja que el procés està en fase d'instrucció".

L'advocat assenyala que, malgrat que no existeixen "dades fiables encara sobre l'expansió de la malaltia a l'interior dels centres penitenciaris", recorda que nombrosos interns presenten immunodeficiències a què s'uneix "la manifesta falta de mitjans materials" i "escassos mecanismes de prevenció de riscos instaurats en relació amb el caràcter altament contagiós de la malaltia".

Interns "portadors de la malaltia"

Afirma que alguns interns "ja són portadors de la malaltia i la transmetran a l'interior" i també ho faran "els mateixos funcionaris, ja sigui per contagi intern o extern".

"Especialment en aquest moment la permanència en el medi penitenciari, pel seu caràcter tancat i les seves singulars característiques, resulta un risc objectiu de contreure una malaltia contagiosa comunitària amb una alta taxa de mortalitat (7% a Madrid), per la qual cosa la permanència a la presó s'ha de limitar als casos en els quals no hi hagi cap altra alternativa possible," insisteix el lletrat.

Per això creu que davant d'aquesta circumstància excepcional "han d'adoptar-se mesures excepcionals i, per tant, han de buscar-se alternatives a la permanència en un centre penitenciari prevalent la protecció de la salut i la vida per sobre de qualsevol altra consideració".

Entén així que l'estat d'alarma "no pot quedar-se a les portes de la presó, com si res no estigués passant" i defensa que s'han d'adoptar "mesures extraordinàries, per a tots els interns en centres penitenciaris i, especialment, per als presos preventius."

Per tot això reclama per al seu client, i demana d'estendre'l a tots els presos preventius, adaptar-se, "en aquesta situació excepcional de greu risc per a la salut i la vida", "a les noves tecnologies amb l'ús de les quals es pot conjurar el greu risc per a la vida i la salut que la permanència a la presó suposa en aquest moment".

Entre aquestes mesures, la defensa de Villarejo demana al jutge que li deixi en llibertat amb mesures cautelars com a prohibició de sortir d'Espanya i lliurament del seu passaport, presentació diària al jutjat del seu domicili o a les dependències de la Guàrdia Civil de Boadilla del Monte o la presència d'un adente en les cercanias del domicili "per comprovar diàriament la seva permanència a disposició del tribunal".

Mecanisme de control telemàtic

De no accedir a això el jutge, l'advocat proposa, com ja ha fet en altres ocasions, que se li instal·li un mecanisme de control telemàtic per a la seva localització permanent en tant es mantinguin les limitacions que estableix l'estat d'alarma decretat i després del mateix que aquesta localització permanent sigui limitada havent de romandre al seu domicili de Boadilla del Monte (Madrid)".

De no acceptar-se cap d'aquestes dues possibilitats, el lletrat ofereix com a terecera alternativa la presó provisional al seu domicili," amb les mesures de vigilància que resultin necessàries, en comportar l'internament en un centre penitenciari un greu perill per als seus drets a la vida, a la seva integritat física i moral, a no patir tractes vexatoris o degradants i a la salut, conforme a les previsions de l'article 508.1 de la Llei d'Enjudiciament Criminal".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat