El lehendakari basc Iñigo Urkullu, fins ara soci del PSOE i especialment de Pedro Sánchez, ha decidit passar a la confrontació amb la Moncloa, i ha reclamat l'aixecament de l'estat d'alarma.

La gestió unilateral que Pedro Sánchez està fent de la crisi del coronavirus i la recentralització sense miraments ha fet vessar el got de la paciència al PNB, fins al punt de posar en risc seriós la nova pròrroga de l'estat d'alarma, quinze dies més des del 10 de maig, que el president espanyol té previst sol·licitar al Congrés la setmana que ve, segons informa El Correo.

Urkullu ha argumentat que l'Estat autonòmic té capacitat per pilotar la desescalada sense "tutela" del poder espanyol central, i d'acord amb la "legislació ordinària". El lehendakari, que va donar suport a la investidura de Sánchez, ara s'ha mostrat convençut que la Moncloa utilitza l'estat d'alarma per recentralitzar competències i difuminar el model territorial vigent des del 1978. "Sánchez no està oferint un model millor i més eficaç, al contrari", ha indicat.

El PNB es mostra decebut amb l'aposta que va fer per Sánchez i considera ara que està girant cap a posicions "jacobines, més centralistes que les del PP", obviant per primer cop totalment les autonomies.

Urkullu s'ha mostrat indignat amb el fet que el govern del PSOE i Podemos hagin plantejat ara "un model d'Estat provincial", en comptes d'un model bilateral.