El lehendakari Íñigo Urkullu ja va avançar la intenció de convocar les eleccions basques en un termini de dos mesos, tement un rebrot del coronavirus a la tardor. Ja hi ha data per als comicis: el 12 de juliol. Així ho confirmen des del govern basc, que es reuneix aquest migdia de forma extraordinària per aprovar la convocatòria. El president basc compareixerà aquest dilluns al migdia per anunciar-ho. Juntament amb les de Galícia, s'havien de fer el 5 d'abril, però l'avanç imparable de la pandèmia va fer que s'ajornessin sense cap data fixada.

El PNB va arribar a un acord amb el govern espanyol per a la quarta pròrroga de l'estat d'alarma, acceptant les seves esmenes. Una establia que "la vigència de l'estat d'alarma no suposarà cap obstacle al desenvolupament i realització de les actuacions electorals que calen per dur aterme les eleccions convocades a parlaments de comunitats autònomes".

El 14 d'abril, davant la Diputació Permanent del Parlament basc, el lehendakari va argumentar que convé fer els comicis a l'estiu perquè a la tardor s'espera un rebrot del virus i encara no hi haurà vacuna per frenar-lo. Per altra banda, va assenyalar que “després de l'esdeveniment electoral s’obre un període de setmanes dedicat a la constitució del Parlament i la conformació del nou govern”. I va justificar: “Fer coincidir aquest període amb l’estiu permetria reprendre com més aviat millor l’activitat en un moment fonamental per executar el pressupost d’aquest any i aprovar les directrius econòmiques i pressupostàries del vinent”.

Per poder fer les eleccions el 12 de juliol, en base als terminis, el lehendakari les ha de convocar aquest mateix dilluns, informant prèviament el Consell de Govern, que ha convocat avui de manera extraordinària. Demà es publicarà al butlletí oficial i passaran 54 dies fins al dia dels comicis.

Bildu i Podemos, en contra

Després de reunir-se amb les diferents formacions polítiques, Urkullu només ha trobat l'oposició d'EH Bildu i Elkarrekin Podemos a la celebració dels comicis al juliol. La resta va reclamar que es fes "amb garanties sanitàries i democràtiques". El govern basc ja treballa per garantir la seguretat a l'hora d'acudir a les urnes i facilitar el vot per a les persones grans i els col·lectius de risc.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram