Els nous Pactes de la Moncloa que vol impulsar Pedro Sánchez hauran d'incloure la reivindicació de Catalunya sobre l'autodeterminació, segons ha advertit el president de la Generalitat, Quim Torra, a més d'abordar els problemes estructurals de l'economia espanyola, un model de justícia social i la democratització de l'Estat.

Aquestes són les condicions que ha fixat el cap de l'executiu català per abordar aquesta acords quan se l'ha interrogat al respecte durant la roda de premsa que ha ofert aquest matí amb corresponsals internacionals.

"Si anem a un acord per democratitzar aquest Estat i no a blanquejar el règim del 77 i a uns pactes en què amb naturalitat, Catalunya va a reclamar el dret a l'autodeterminació, allà estarem", ha assegurat.

En relació la resposta a la crisi, ha advertit que no es pot retallar els drets dels treballadors i que han de ser les administracions públiques les qui assumeixin el cost de superar-la i no repetir la situació del 2008 quan es va obligar els ciutadans a pagar els 60.000 milions de rescat dels bancs.

No s'entendria parla d'eleccions

Torra ha volgut aprofitar la seva intervenció per subratllar que el seu és un govern independentista però ara mateix la prioritat és protegir els ciutadans. De fet, quan se li ha demanat sobre l'avançament electoral que havia anunciat abans que esclatés la crisi del coronavirus, ha deixat clar que ara no és un tema que el Govern s'estigui plantejant. "Ara estem concentrats en aquesta crisi. Ningú entendria que parléssim d'eleccions", ha argumentat.

El president ha insistit en les crítiques al govern espanyol per la recentralització de competències per respondre a la crisi, ha argumentat que els estats petits o més descentralitzats han estat capaços de respondre amb més eficàcia, i ha lamentat el model de funcionament de les reunions de presidents autonòmics en què se'ls comunica decisions anunciades el dia abans a través de roda de premsa i en les quals no se'ls permet participar.

"Ha estat una cosa molt curiosa. S'han recentralitzat competències, però t'has de fer càrrec de la gestió d'una cosa que s'ha centralitzat", ha lamentat.