La Sala Penal del Tribunal Suprem acumula fins diumenge passat, 24 de maig, 41 escrits presentats per partits polítics, associacions, familiars de víctimes o particulars contra càrrecs polítics per la gestió estatal davant la pandèmia del coronavirus, segons xifres avançades per El Confidencial, mitjà que assenyala que poden incrementar-se en els pròxims dies.

Entre els denunciats figuren el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; el ministre de sanitat, Salvador Illa; la resta de membres de l'Executiu; o la presidenta de la Comunitat de Mardid, Isabel Díaz Ayuso, tots ells amb condició d'aforats.

Entre els delictes dels que se'ls acusen figuren homicidi imprudent, lesions imprudents, prevaricació, omissió del deure de socors, imprudència greu i delicte contra la seguretat dels treballadors.

Quim Torra també ha estat denunciat

A més, també hi ha querelles pel mateix motiu més enllà del TS. Així, el president de la Generalitat, Quim Torra ha estat denunciat davant del TSJC per Vox per "imprudència greu amb resultat de mort" en no haver adoptat mesures de seguretat "pertinents" per als treballadors en la crisi sanitària. També hauran de fer front a querelles Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana i Alberto Núñez Feijóo, president de la Xunta de Galicia.

En total, segons el mitjà citat, més de 40 càrrecs públics veuran com la seva gestió es revisa per part dels tribunals. A més dels primers espases, les denúncies i querelles van contra altres càrrecs. Fernando Simón i dos directors del Ministeri de Sanitat han estat també denunciats, igual com els consellers d'aquesta àrea en els governs autonòmics assenyalats. També l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va ser acusat per un advocat per tancar els parcs al públic.