Després de cinc setmanes tancats a casa, i amb rectificació, a partir d’aquest diumenge es posa en marxa el pla de desconfinament dels menors de 14 anys. Avui, el govern espanyol ha donat a conèixer els detalls de com serà aquesta sortida. Els nens podran sortir al carrer acompanyats d’una persona adulta per passejar o jugar, respectant sempre les distàncies de seguretat recomanades i sempre sense allunyar-se més d’un quilòmetre del seu domicili. Aquest passeig diari no podrà superar l’hora de duració. Cada adult podrà acompanyar fins a tres nens al mateix temps. L'horari permès serà entre les 9 i les 21 hores.

D'aquesta manera, els nens no només podran passejar, sinó que també podran córrer, saltar o fer exercici, sempre que estiguin acompanyats d'un adult responsable i es respectin les mesures de distanciament social. També podran sortir amb joguines, com pilotes o patinets. Però tindran prohibit l'accés a parcs o zones infantils, que podrien suposar risc de contagi. Aquesta persona acompanyant també podrà ser un germà gran o tutor.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha reiterat les tres “prioritats” que s’han de mantenir: una distància interpersonal mínima d’un metre i ideal de dos metres, rentar-se les mans “amb molta freqüència” i mantenir les condicions d’higiene d’espais públics i privats. En cas que no es puguin complir aquestes condicions, ha recomanat l’ús de mascaretes. El vicepresident segon, Pablo Iglesias, que ha participat d’aquesta ordre ministerial, ha cridat a evitar les hores punta.

Aquest desconfinament afectarà uns sis milions de nens a tot l’Estat. L’ordre ministerial serà emesa aquest dissabte, després que demà el consell de ministres ratifiqui la tercera pròrroga de l’estat d’alarma. El diumenge ja entrarà en vigor.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les afectacions que té a Catalunya, Espanya i el món