El ball de xifres de morts per coronavirus a Espanya ha estat una constant durant les últimes setmanes. Tant és així que es produeixen informacions dispars. Mentre el Ministeri de Sanitat dona ara per ara un balanç de 27.133 defuncions, a l’espera de corregir les seves pròpies dades, l’Organització Mundial de la Salut les situa en 29.858. El problema és que les dades de l’OMS no les facilita l’Estat. “No sé si estaran molt allunyades de la realitat. Ho veurem en uns dies”, ha promès el doctor Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), que està a l'espera que les comunitats corregeixin les sèries històriques.

En roda de premsa des de la Moncloa, Simón ha explicat que durant les últimes setmanes hi ha hagut reajustament per homogeneïtzar les dades. El 25 de maig es van eliminar gairebé 2.000 defuncions del balanç total. Des de llavors, només incorporen el còmput les defuncions diàries, a l’espera de confirmar i sumar casos de morts passades. “No totes les comunitats han acabat de corregir les sèries. Fins que no les hagin corregit, no donarem les dades totals de difunts”, ha assegurat. “Es corregiran d’aquí poc temps”, s’ha compromès.

Pel que fa a la disparitat amb les dades ofertes per l’OMS, el dictor Simón ha explicat que no és el Ministeri qui li facilita les dades, sinó que extreu els nous decessos diàriament del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) i que no va contemplar la supressió de gairebé 2.000 defuncions del 25 de maig. “No sé si estaran molt allunyades de la realitat. Ho veurem en uns dies”, ha conclòs al respecte.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram