Hi ha dos territoris de l’Estat que “preocupen especialment” al Ministeri de Sanitat: l’Aragó i Catalunya. Al Principat, a més, hi ha diversos focus d’atenció: el del Segrià, la Noguera, Figueres-Vilafant i l’àrea metropolitana de Barcelona. Si bé estan notant una “millora” a Lleida, des del govern espanyol avisen que a la capital catalana han detectat un “increment de la transmissió comunitària”. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avalat un cop més les mesures adoptades per les autoritats sanitàries catalanes i aragoneses, perquè són “les adequades”. Ara caldrà esperar uns dies per veure quin efecte tenen sobre el control de la pandèmia.

En roda de premsa des del Ministeri de Sanitat, Salvador Illa ha explicat que en aquests moments hi ha 201 brots a tot l’Estat que tenen associats 2.289 casos. Són quinze brots més que l’última actualització. D’aquests, “la majoria” estan sota control o en fase de control. El ministre ha avisat que la majoria estan relacionats amb determinats entorns laborals, com els temporers, però també amb espais on s’han relaxat les mesures de seguretat, com els locals d’oci nocturn o les festes familiars.

Per la seva part, la doctora María José Sierra ha subratllat que l’Aragó i Catalunya són els territoris que més “preocupen”. L’experta del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) ha posat el focus en l’àrea metropolitana de Barcelona, on hi ha un “increment de la transmissió comunitària”. En canvi, ha assenyalat una “millora” a la comarca del Segrià. Tot i això, ha dit que “cal ser prudents” i veure com acaben de produir efectes totes les mesures que s’han posat en marxa. Ha destacat que, ara per ara, no hi ha risc de col·lapse ni saturació del sistema sanitari.

Sierra ha subratllat que grans ciutats com Barcelona són un gran node de comunicacions, i per això ha instat a seguir les “recomanacions” de la Generalitat i l’Ajuntament perquè els barcelonins no surtin de la ciutat si no és imprescindible. “De moment és una recomanació. Hem de veure en uns dies com evolucionen les dades”, ha indicat la doctora. “La gran por d’aquestes grans ciutats no és només el que passi dins, sinó que el vagin expandint”, ha avisat, apel·lant a la responsabilitat dels ciutadans.

El ministre de Sanitat ha explicat que avui mateix ha conversat amb la consellera Alba Vergés, així com amb la consellera aragonesa, i que la “coordinació” funciona correctament. “Dono un suport explícit a les mesures que han pres”, ha reiterat Salvador Illa, que ha fet també una “crida explícita” a respectar el que diuen les autoritats sanitàries autonòmiques.

Evolució "correcta" a Madrid

Preguntat sobre les dades discordants de la Comunitat de Madrid, que té més hospitalitzacions però menys casos detectats, el ministre de Sanitat no ha volgut especular. "De moment l'evolució de Madrid és correcta. Si no comuniquen rebrots és que no se n'han detectat", ha assegurat Illa. La doctora Sierra ho ha atribuït a un retard en la comunicació de la informació diària que reporta Catalunya al Ministeri de Sanitat. 

El descans de Simón a Portugal

Després que s'hagin publicat fotografies del doctor Fernando Simón fent surf a Portugal, Illa ha assegurat que està gaudint d'uns "merescuts dies de descans". En aquest sentit, ha indicat que "hem tingut mesos molt intensos i s'ha pres una setmana de descans". Per aquest motiu, aquest dilluns ha comparegut la doctora María José Sierra des del Ministeri de Sanitat.