L'affaire entre Pedro Sánchez Inés Arrimadas no va ser una aventura d'una sola nit per a salvar la quarta pròrroga de l'estat d'alarma. En l'acord de fa una setmana, el govern espanyol i Ciutadans ja es comprometien a mantenir reunions setmanals. Aquest dimarts ha tingut lloc el primer contacte sota aquest mateix, i tots dos dirigents polítics han expressat la seva voluntat de treballant conjuntament en el futur i, si és possible, assolir més acords en la gestió del coronavirus i la crisi posterior. La setmana que ve hi haurà el primer test, amb la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma que l'executiu preveu sol·licitar.

La conversa ha tingut lloc aquest dimarts al migdia i, segons les dues parts, ha estat "cordial". Des de La Moncloa assenyalen que "en aquesta tots dos han expressat la seva voluntat de mantenir els contactes periòdics per a compartir informació sobre la crisi sanitària i de continuar treballant per a la consecució d'acords futurs que permetin vèncer el virus i contribuir a la reconstrucció econòmica i social del país".

El comunicat de Ciutadans ho refreda una mica, i no parla d'explorar acords futurs. La formació d'Arrimadas expressa la voluntat de mantenir les reunions setmanals, "una de les condicions exigides per Ciutadans". No obstant això, des del partit avisen que "continuaran sent exigents amb el govern espanyol i amb les condicions pactades, pensant sempre en l'interès general dels espanyols".

"Ampliar la majoria"

El govern espanyol treballa per poder incorporar Ciutadans a la majoria que li dona suport. Des de La Moncloa insisteixen en la “vocació” d’ampliar la seva majoria amb els seus deu escons, sense renunciar als que ja tenien, com els d'ERC. La portaveu María Jesús Montero ha contraposat aquest dimarts l'actitud d'Arrimadas amb la de Pablo Casado, que s’oposa a una nova pròrroga de l’estat d’alarma. L’executiu ja treballa en aquesta extensió, que considera “imprescindible” mantenir en la desescalada.

En roda de premsa des de La Moncloa, la ministra portaveu ha assenyalat aquest dimarts que “el diàleg és constant amb les forces que van donar suport a la investidura”, malgrat algunes topades, però ha insistit que “la nostra votació és consolidar la majoria que tenim i convidar altres formacions”. I ha insistit que la vocació de qualsevol govern és ampliar els seus suports, i més en aquest moment: “Tant de bo puguem ampliar aquesta majoria”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram