Els nous “pactes de La Moncloa” que planteja Pedro Sánchez també estan oberts a la incorporació dels independetistes. El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha assegurat que no serà el govern espanyol qui plantegi “cap exclusió” a cap formació política. Això sí, ha subratllat que cal “compartir alguns elements”, que els partits nacionalistes sí que complien l’any 1977 i que ara potser no compleixen. “L’actitud no és la mateixa”, ha sostingut. Ábalos ha insistit en aquests pactes "per sentit d'Estat". Es dirigeixen a tots els partits i també a tots els presidents autonòmics.

En roda de premsa des de La Moncloa aquest dilluns al migdia, el ministre socialista ha assegurat que es tracta d’una “oferta oberta” i que “per descomptat tothom que se senti concernit hi pot respondre”. No obstant això, ha assenyalat que “hi ha alguns elements que cal compartir”. En aquest sentit, ha afegit: “És un projecte de reconstrucció nacional, d’impulsar Espanya cap endavant. En la mesura que aquesta idea s’entengui, s’hi participarà o no”.

Ábalos ha subratllat que aquests partits, fa quaranta anys, “eren nacionalistes”, a diferència d’avui. “L’any 1977 tenien un altre caràcter. No era la mateixa l’actitud que es tenia llavors que la d’ara”. La mateixa oferta que als independentistes l’ha llançat a Vox, malgrat que considera que ells mateixos ja se n’han autoexclòs.

El ministre espanyol ha mirat especialment cap al PP i Ciutadans, a qui ha reclamat que s’hi sumin “per sentit d’Estat” en un moment com aquest. “Els espanyols necessiten veure’ns als polítics treballant colze a colze”, ha defensat.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món