Pedro Sánchez volia una "última" pròrroga de l'estat d'alarma que durés un mes. Finalment, però, només va obtenir quinze dies després d'unes intenses i complexes negociacions. Malgrat tot, podria no ser l'última que va prometre i fins i tot acordar amb Ciutadans. Ni tan sols 48 hores després, La Moncloa no descarta demanar una nova ampliació a partir del 7 de juny, quan finalitza la cinquena pròrroga. "La salut està per sobre de tot", ha defensat la portaveu Maria Jesús Montero

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari d'aquest divendres, la ministra socialista ha assegurat que, si l'executiu creu que "l’instrument que cal per preservar la salut és la disminució de la mobilitat", no renunciarà a la seva "responsabilitat" i el mantindrà pel temps que faci falta. No obstant això, hauria de tornar a negociar uns suport que aquesta setmana va aconseguir a última hora. "És l'únic instrument jurídic", ha reiterat un cop més.

Sobre l'aritmètica parlamentària, María Jesús Montero ha constatat que el govern espanyol s'ha sentit "sol", perquè la resta de formacions han dimitit de les seves responsabilitats, i en especial el principal partit de l'oposició, el Partit Popular. "Està intentant tombar el govern i aprofitar la situació per interposar l’interès electoral a la salut", ha rebatut la portaveu espanyola.

"Dinàmica impossible"

Montero ha defensat la recerca d'un acord amb EH Bildu perquè s'havia generat una "dinàmica impossible" per part de la resta de formacions, que s'han desentès de la crisi sanitària. "Preservar la salut no és exclusivament una responsabilitat del govern", ha assegurat la portaveu del govern espanyol. I ha enviat un avís a navegants: la situació "no es pot permetre la dinàmica de vetos contraposats que fa inviable qualsevol tipus d'acord". En aquest sentit, ha reclamat "resetejar moltes actituds i posicions prefixades, perquè aquesta crisi demana noves respostes, noves aproximacions".

Ha apuntat especialment cap al PP, però també cap al bloc de la investidura, com ERC o Compromís, que hi van votar en contra. “Allò lògic hauria estat que les forces progressistes no haguessin entrat en una dinàmica impossible”, ha dit Montero. “Estic convençuda que alguns voten en contra amb els dits creuats perquè tiri endavant”, ha sentenciat.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram