La 'Guia de bones pràctiques en els centres de treball' que ahir la Moncloa va publicar i el que avui ha declarat el president espanyol Pedro Sánchez no concorden. Si bé en el manual, encara públic per a tothom, detalla que "no és imprescindible l'ús de la màscara" en els desplaçaments a peu, amb moto o bicicleta, avui Sánchez ha parlat en termes generals i només concretant que "en els desplaçaments hauran de protegir-se"

A la vegada, en el torn de preguntes, ha anat més enllà i sí ha assegurat que "es proveirà els treballadors de mascaretes, demà comptaran amb la protecció recomanada". Però cap més detall a menys de 24 hores per l'inici del retorn en algunes comunitats autònomes. De moment, el govern espanyol s'ha compromès a repartir tan sols 153.000 dels 10 milions de mascaretes promeses pel retorn a la feina.

Unes mesures difoses que es troben a les portes d'una setmana on es torna a obrir l'activitat d'aquelles feines no essencials tancades el passat 30 de març.

Per això, Sánchez ha matisat que tan sols és "una reactivació d'algunes activitats hivernades" però es mantenen les mesures del Reial Decret: "Demà no entrem en la fase de desescalada". I des del govern avisan que  aquest procés començarà, com a d'hora, "en dues setmanes i serà gradual". Així doncs, conclou que "l'únic que finalitza és la fase extrema d'hivernació".

D'altra banda, Sánchez ha insistit amb la coordinació i la cooperació dins la Comissió Europea i ha repetit la paraula "unitat" per referir-se la feina conjunta que demana per part de tots els presidents de les comunitats autònomes: "No sortirà dels meus llavis una altra paraula que no sigui unitat".

I per això demana un consens emulant els pactes de la Moncloa. Seguint l'estil del llenguatge bèl·lic que aquesta pandèmia ha instaurat entre els polítics, Sánchez ja parla de guerra però ara també de postguerra: "Hem d'acabar amb el llenguatge polític agressiu, també necessitarem vèncer la postguerra".

Pel que fa al conjunt de mesures que el govern espanyol ve prenent des de l'inici, ha reiterat que es limiten a seguir els criteris científics i es felicita de les reduccions d'ingressos hospitalaris, a les UCI i del nombre de contagis, malgrat els repunts en nombre de morts que es donen. Sánchez ha acabat entrant en contradicció quan ha parlat de la seva gestió: "El nostre estat és fortament descentralitzat i un dels èxits és la resposta homogènia que hem tingut" i conclou: "La decisió la prenc jo com a comandament únic".