Un cop més, la resposta de Pedro Sánchez ha estat la mateixa: no contemplen confinar Catalunya pel coronavirus, com li reclama el Govern de la Generalitat des de fa dies. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres a La Moncloa, el president espanyol ha tirat de manual i ha rebatut que “el virus no respon a fronteres”. A partir d’aquí, se n’ha anat per les branques sense respondre. La nova negativa es produeix poques hores després que l’Estat hagi autoritzat tancar els ports i aeroports de les Balears.

L'ordre de confinament de la Generalitat de Catalunya continua sense resposta oficial de La Moncloa. Per contra, Torra ha rebut una resposta des de la sala de premsa. Pedro Sánchez ha subratllat que ja ho ha dit en “moltes ocasions” i fins i tot ho ha “parlat” amb el cap del Govern: que “el virus no respon a fronteres ni territoris” i que “està en cadascú de nosaltres poder contenir-lo”. Per tot plegat, ha reclamat allunyar-se del “soroll polític” i centrar-se en la lluita contra la pandèmia. S'ha mostrat convençut que amb les mesures que desplega "serem capaços de contenir la propagació del virus".

En la roda de premsa que ha servit per anunciar un ampli pla de xoc econòmic dotat amb 200.000 milions d’euros, el president del govern espanyol no ha pogut escapar de les crítiques polítiques. Ja en la seva intervenció inicial ha fet un reclam: “Allunyem-nos del soroll i que cadascú faci la seva tasca”. Ha defensat que l'Estat ha actuat "des del primer minut". Sí que ha admès potser hi ha hagut “errors”, com n’hi ha hagut a tots els països, però ha assegurat que “ja hi haurà temps per avaluar-ho amb el cap fred i treure’n lliçons perquè no torni a passar”. Ha insistit en la “responsabilitat” i “unitat d’acció” de tots els responsables polítics. “El nostre esforç ha d’estar com a mínim a l'altura del sacrifici que estan fent els espanyols”, ha remarcat.

En aquest context, Sánchez ha aprofitat per lloar la tasca de Fernando Simón, director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, que ha considerat “imprescindible” i “pedagògica” per a “entendre com podem entre tots fer front a la pandèmia”. Ha fet reiterades crides a la ciutadania a mantenir la seva “modèlica” conducta social: “Ara cal més que mai que ens responsabilitzem, que evitem sortides imprescindibles. Tinguem paciència, molta paciència. Units resistirem els cops de la pandèmia, mai ens rendirem i vencerem”.

“Pressupostos de reconstrucció econòmica”

Sense abandonar el terreny polític, Pedro Sánchez ha defensat que l’Estat necessitarà després d’aquesta crisi uns nous “pressupostos de reconstrucció econòmica i social". En un moment en què els comptes públics del govern de coalició començaven a iniciar el seu tràmit, després d’aprovar la senda d’estabilitat, el president espanyol ha admès que s’hauran de fer amb previsions “que ara mateix no té cap organisme”. En aquest sentit, ha assenyalat que “és molt difícil avaluar el xoc en el PIB i en la destrucció de llocs de feina”. Ha recordat que totes aquestes mesures “implicaran un sobreesforç pressupostari”.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus covid-19 a Catalunya, l'Estat espanyol i el món