Un dels rostres que s’ha convertit en habitual en els mitjans de comunicació amb la crisi del coronavirus és el del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón. Fa setmanes que compareix per donar compte de l’evolució de la malaltia i l’impacte a l’estat espanyol. Però les seves previsions no s’han acomplert. El passat 31 de gener va assegurar el convenciment que a Espanya no hi hauria “més enllà d’algun cas diagnosticat”. “Esperem que no hi hagi transmissió local. Si n’hi ha, serà molt limitada i molt controlada”, va pronosticar.

En aquella compareixença va assegurar que, malgrat la falta d’informació existent, hi havia ja indicis que la malaltia seguia “sense ser excessivament transmissible” i que semblava que tenia “possibilitats de començar a remetre”. La seva conclusió era que es donarien “pocs casos” a l’estat espanyol i va restar importància a l’alerta que acabava de dictar l’OMS. Dies després avalaria en les seves compareixences als mitjans la participació de la gent en les convocatòries multitudinàries com la manifestació del 8-M.

A mesura que han passat les setmanes, els retrets per l'error de valoració del responsable d'Alertes Sanitàries no ha fet més que multiplicar-se a les xarxes.