Davant l'avenç imparable del coronavirus a Espanya, Pedro Sánchez es compromet a prendre més mesures per lluitar contra la pandèmia. Això sí, amb "bisturí", sense causar danys que puguin ser irreparables. Així ho ha assegurat aquest dimecres a la nit al Congrés dels Diputats, durant la seva intervenció per demanar la pròrroga de l'estat d'alarma fins a l'11 d'abril. El president espanyol ha defensat les mesures sanitàries, socials, econòmiques i laborals adoptades, i que en cap moment han "deixat d'actuar" ni ho farà. En aquest sentit, s'ha compromès a "estudiar" i, si cal, incorporar les mesures que li facin arribar els grups.

En la seva intervenció davant la cambra, Pedro Sánchez ha assegurat que el govern espanyol "no ha deixat ni un moment de prendre mesures i dictar ordres" i ha avançat que "se seguiran adoptant per afrontar els desafiaments dels pròxims dies". Això sí, ha subratllat la necessitat de trobar el "difícil equilibri" entre la lluita contra el virus i la necessitat de mantenir el teixit productiu i econòmic. "Cal utilitzar el bisturí per no amputar cap membre que comprometi la recuperació", ha sostingut.

"Sé que no és fàcil prolongar l'estat d'alarma i les mesures de confinament, però l'única opció eficaç contra el virus és l'aïllament social", ha defensat el president espanyol, que ha reclamat la confiança de la cambra baixa espanyola. Ha dit que el “temps” és “imprescindible per guanyar al virus”, i ha reclamat “unitat i lleialtat”. S’ha compromès a convertir la comissió de Sanitat en una comissió de seguiment del coronavirus, amb una compareixença setmanal del ministre Salvador Illa.

Hemicicle buit

Com en el ple de la setmana passada, les imatges han estat d’un hemicicle gairebé buit. Dels 350 diputats que integren la cambra baixa espanyola, 307 han demanat votar telemàticament, una opció habilitada malgrat que el reglament ho restringeix a causes de malaltia o embaràs. A la sala de sessions hi havia una quarantena de diputats. Novament han estat protagonistes dues dones, Catalina Guille i Pilar Gil, del servei de neteja del Congrés dels Diputats, que han procurat la higiene en temps de coronavirus. Han rebut un aplaudiment transversal dels pocs parlamentaris presents. El mateix aplaudiment s’ha produït a les vuit del vespre, aquest cop per als sanitaris.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món