Amb una majoria molt àmplia, el govern espanyol ha aconseguit tirar endavant el decret de la nova normalitat. A última hora, i després d’establir contactes durant els últims dies, també ha aconseguit els vots a favor dels 89 diputats del PP. A aquests s’hi han sumat els del PNB i Ciutadans. En canvi, aquest cop Esquerra Republicana hi ha votat en contra. Ni tan sols hi ha hagut una negociació amb els republicans, a diferències d’anteriors ocasions. Des de Calàbria lamenten que La Moncloa “hagi optat pels vots més barats”.

Així, el decret ha estat convalidat aquest dijous pel Congrés dels Diputats amb els vots del PSOE, Unidas Podemos, el PP, el PNB, Ciutadans i altres formacions minoritàries. Els grups independentistes hi han votat en contra, excepte la CUP que s'ha abstingut. El marcador final: 262 sí, 77 no i 5 abstencions. Serà tramitat com a projecte de llei pel procediment d’urgència.

Entre altres mesures, el decret contempla l’ús obligatori de mascaretes en espais tancats i públics si no es pot garantir la distància de seguretat d’un metre i mig, el desenvolupament de plans de contingència per possibles rebrots o el reforç de l’assistència primària. Segueix contemplant la possibilitat de recentralitzar les competències sanitàries.

El diputat d'ERC Xavier Eritja ha retret al govern espanyol la manca de diàleg. El parlamentari republicà ha acusat l'executiu d'actuar amb "opacitat i hermetisme", prenent decisions "unilaterals, sense previ debat i consens". Ha assegurat que aquest vot en contra és "un avís a navegant", davant l'aparent canvi d'aliances del govern de coalició. Per la seva part, la diputada de JxCat, Concep Cañadell, ha carregat contra la seva actuació durant l'estat d'alarma.