Des del faristol del Congrés dels Diputats, Pedro Sánchez ha llançat una invitació a tots els partits. El president espanyol ha convocat formalment, per la setmana que ve, una primera reunió pel que han batejat com a nous pactes de La Moncloa. La invitació l’ha dirigit a tots els partits que s’hi vulguin sumar, que de moment no en són gaires. “Tots estem cridats a aquests pactes”, ha defensat el dirigent socialista, que ha assegurat que “integraran en aquest acord els agents socials i els presidents autonòmics”.

És la gran obsessió del govern espanyol des de fa una setmana: reeditar uns acords com els de fa quaranta anys per la sortida de la pandèmia. I així s’ha plasmat en la seva intervenció al Congrés dels Diputats, on ha demanat la segona pròrroga de l’estat d’alarma. “El que proposo és un gran acord nacional per a la reconstrucció econòmica i social del qual participin totes les forces disposades a posar l’espatlla”, ha assegurat. S’ha dirigit a partits polítics, però també “empresaris, sindicats i per suposat les comunitats autònomes”.

“Avui aquí, en aquesta cambra que reuneix els representants legítims, només els demano unitat i lleialtat, que és la forma en què els responsables polítics podem contribuir al sacrifici, a la resistència i a la victòria del nostre poble”, ha defensat el president espanyol. “Estan disposats? Només els demano el que els ofereixo: unitat i lleialtat”, ha conclòs el seu discurs davant l’hemicicle del Congrés.

Davant les crítiques, Pedro Sánchez ha volgut deixar clar que “el règim és i ha de continuar sent la nostra Constitució democràtica que té plena vigència i ha d’inspirar-nos en tota la seva amplitud”.

Majoria menys folgada

Aquest dijous, per a la segona pròrroga de l'estat d'alarma, el govern espanyol la podrà tirar endavant, però amb bastant menys consens que la primera pròrroga. Si bé el PP ha mantingut el seu vot a favor, malgrat les discrepàncies, l'extrema dreta de Vox s'ha passat al no. També ho ha fet la CUP, que en l'anterior ocasió va abstenir-se. Per la seva part, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i EH Bildu mantindran avui la seva abstenció.

Hemicicle buit

El Partit Popular havia amenaçat de trencar el confinament, assistint al ple amb mig grup: 45 dels seus 89 diputats. Finalment, no ha estat així, i han continuat limitant la seva presència a un màxim del 10%. En total, per aquest ple, fins a 307 diputats han demanat el vot telemàtic, una xifra idèntica a la del ple celebrat ara fa dues setmanes. Entre ells, 77 dels 89 parlamentaris del PP.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món