No va quedar per escrit a l’acord entre La Moncloa i ERC, però Pedro Sánchez s’hi ha compromès públicament: vol tornar a la taula de diàleg un cop s’hagi superat la desescalada. Des del faristol del Congrés dels Diputats, el president espanyol ha defensat novament que els seus compromisos d’investidura continuen tan vigents com abans de la crisi del coronavirus. “Ho reprendrem com abans millor”, ha promès. “Si pot ser al juliol, millor que millor, significarà que hem superat la crisi”, ha afegit.

En la seva rèplica a Gabriel Rufián, el president espanyol ha agraït l’”abstenció constructiva” dels republicans, la ”utilitat” del seu vot. I ha reiterat que el seu govern “aposta pel diàleg, la concòrdia i la convivència” per construir un “país inclusiu”. D’aquesta manera, ha dit que continua mantenint “totes aquelles coses que vaig plantejar” durant el debat d’investidura, com la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat.

 

Per contra, Pedro Sánchez ha lamentat el vot en contra de JxCat, que “no té raó de ser” i que ha comparat amb el del PP. Ha subratllat que la Comunitat de Madrid i Catalunya són els principals focus de la pandèmia i que per tant necessiten limitar la mobilitat. “Em sembla a mi que són qüestions que no tenen tant a veure amb la política espanyola com amb la política catalana”, ha insinuat el dirigent socialista. Li ha recordat que “com abans sortim” d’aquesta situació, “abans tornarem a l’Estat autonòmic en la seva normalitat i abans podrem reprendre la taula de diàleg”. Sánchez ha assegurat que “no ho entén”.

Després de tancar un acord aquest dissabte, que retorna les competències als presidents autonòmics en fase 3, la sisena pròrroga de l’estat d’alarma sortirà amb l’abstenció d’Esquerra Republicana. En canvi, JxCat continuarà votant en contra. La portaveu Laura Borràs ha denunciat que mai no s’haurien d’haver recentralitzat les competències que ara “promet” retornar.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram